Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

specializovaná prodejna digitálních fotoaparátĹŻ

Canon EOS 600D
+ 18 - 135 mm IS

19 690 Kč s DPH
+ Photoshop a Premiere ZDARMA
+ 1200,- dostanete zpět!

Canon EOS 1100D
+ 18-55 DC III

9 990 Kč s DPH
+ 1200,- dostanete zpět!

WWW.AARON.CZ
WWW.AARONLAB.CZ

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF – vaše škola fotografie

Kdo lektoruje pražský letní workshop v ZOO a Botanické zahradě?

V dnešní soutěži hrajeme o:

Dárkový certifikát v hodnotě 1000 Kč

Leica 3. pokračování

Seznam témat     Nová odpověď

Přihlásit se     Registrace     Zapomenuté heslo

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Předmět:

Příspěvek:

*AGGRESSIVE* O:-) :-/ :-P *BLUSH* *BYE* :'( *DASH* 8-) *DRINK* :-| *THUMBUP* *SOS* *KISSED* :-* *OK* *SECRET* *STOP*

Pohlaví:

Muž, Žena

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

Re: Leica 3. pokračování

Autor: LeClerc

23:18:29 08.02.2012

Díky. To potěší nejvíc - když mají fotky čitelný rukopis autora...

No nevím, moc jsem toho tady v poslední době od Tebe neviděl... Tak sypej dál z archivu!

Ještě jedna (poslední) variace na téma stínů.

LeClerc

Citovat příspěvek

Autor: mdx

23:16:20 08.02.2012

Ješte něco k parametrům používaným k testovaní a popisu objektivů.
Dříve se používalo počítání čar na mm. Fotil se speciální obrazec a pak se pod mikroskopem vyhodnocoval film. Popis třeba zde: [url]www.jimdoty.org/Tips/Equipment/USAF_Test/usaf_test.html[/url]
Teď už se dlouho používají testy modulační přenosové funkce,
popis zde: [url]www.normankoren.com/Tutorials/MTF.html[/url]
Milan

Citovat příspěvek

Autor: ce

23:06:22 08.02.2012

LeClerc,
myslíš,že ja nie?

28ka - skrátka tvoja parketa (tu)

Citovat příspěvek

23:02:17 08.02.2012

ce, děkuji.
Rád bych se tu "zastavil" častěji, ale už takhle sem sypu fotky z hodně vybrakovanýho archivu...

Tak ještě něco stínů...

LeClerc

Citovat příspěvek

22:37:06 08.02.2012

LeClerc,
pripájam sa k Josefovmu želaniu,aby si sa tu zastavil častejšie.. :)
no name 27 je skvelá (tu)

Citovat příspěvek

22:26:51 08.02.2012

ce: skvělý stín (tu)

Tak taky jeden přihodím...
Koukal jsem do exifu a čas 1/360 při ohnisku 35 mm, to by mělo být ostrý, ne?

LeClerc

Citovat příspěvek

21:21:51 08.02.2012

scala,
možno je to divné ale z toho čo si vymenoval neriešim nič - Lejku mám primárne na strít a okamžitú fotku.A tam to jaksi nejde.Skontrolujem si čas pri danej clone aby zodpovedal obrátenej hodnote ohniska a "jedu".Veci ako,že obrátená hodnota nesedí a.p. neriešim - jednak to v určitých situáciách nepomáha,a druhak niekedy je dostatok času aj na dobrú expozíciu pri ohnisku 28mm a 1/7sec.
Primárne zhorím skôr na tom,že nedokážem reagovať,prípadne zaostriť,alebo nenaberiem odvahu vzhľadom na okolnosti.

Citovat příspěvek

Autor: josef38

21:20:00 08.02.2012

Ještě bych klidně k tomu výčtu připojil znalost práce s hyperfokální vzdálenosti. Ta je dost důležitá hlavně pro krajináře.

Celý ten výčet veličin a vlastností si člověk snad ale může uvědomit jedině při poklidné práci se stativem! A jsme znovu u toho! :-) :-) Mějte se, J.

Citovat příspěvek

Autor: m.e.

21:06:00 08.02.2012

[ital]Někdy opravdu nelze pracovat s krátkými expozicemi. Měly by se ale vždy používat ty nejkratší možné pro danou situaci. A to se v praxi často neděje. Hodně fotografů rádo nastavuje malou clonu a potom se diví, že fotka kvůli delšímu času není tak ostrá, jak by si přáli. [/ital]

Ono neni spatne znat sve vybaveni pokud mozno dobre a chapat vliv jednotlivych veci, aby clovek mohl zvolit nejlepsi kompromis. Delka expozice, kriticke casy na stativu (u zrcadlovek), focus & recompose, zakriveni roviny zaostreni, focus shift, hloubka ostrosti a moznost, ze se z ni fotografovany subjekt dostane mezi zaostrenim a expozici, difrakce, vlneni tepleho vzduchu, zvetseni, za jakeho se to bude pozorovat, filtry, kalibrace ostreni...

Citovat příspěvek

Autor: scala

19:48:50 08.02.2012

Jarouš napsal:

>> Mě jde čistě o to, jak to chodí v praxi, že velmi často není možné na takové časy dosáhnout, pokud chce fotograf opravdu něco vyfotit a nepřijít domů s prázdnou. Například Josefova nutrie focená devadesátkou se musela spokojit se stopětadvacetinou, což má k tomu ideálu daleko, ale komu to vadí? Na zeď si ji Josef určitě věšet nebude, my z monitoru nebudeme počítat chlupy v kožichu, ale furt lepší takový hlodavec, než žádný. Souhlasíš se mnou? Čistě o tuhle praktickou stránku věci mi jde. <<

Souhlasím s tebou!!!

Někdy opravdu nelze pracovat s krátkými expozicemi. Měly by se ale vždy používat ty nejkratší možné pro danou situaci. A to se v praxi často neděje. Hodně fotografů rádo nastavuje malou clonu a potom se diví, že fotka kvůli delšímu času není tak ostrá, jak by si přáli.

Citovat příspěvek

Autor: homeeer

12:07:55 08.02.2012

Etna (M8.2 + Summicron-M 35 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1032626.jpg

Citovat příspěvek

10:35:19 08.02.2012

Máš pravdu, nevím, jak se to mohlo stát, měl jsem nastaveno 1001 bodů! Tedy oprava.

Citovat příspěvek

10:33:19 08.02.2012

Děkuji za upozornění, mrknu se na to.

Citovat příspěvek

10:27:01 08.02.2012

Josef,
asi si prešvihnul 1000px dlhšej strany - sa to zmršilo.

Citovat příspěvek

9:14:39 08.02.2012

homeeer Napsal:
-------------------------------------------------------
> fotbal pod Etnou (M8.2 + Summicron-M 35 mm):
>
> http://homeeer.wz.cz/leica/L1032645.jpg
Koukám, náladičky západu nebo východu sluníčka tě zaujaly! (tu)

Tak ještě jedna ze zkoušek Elmaritu 90 mm. Exif opět neodpovídá, nezvykl jsem si ještě na neókodované objektivy a zapomínám nastavit ohnisko. Mám pocit, že potom ani údaj clony neodpovídá. J.

Citovat příspěvek

22:05:03 07.02.2012

fotbal pod Etnou (M8.2 + Summicron-M 35 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1032645.jpg

Citovat příspěvek

22:03:33 07.02.2012

[ital]S tím spodním deklíčkem jsem nikoho nechtěl znejistit, jen jsem si myslel, že bych na to mohl upozornit. Opatrnosti nikdy nezbývá! [/ital]

Kazdopadne diky za komentar.

Citovat příspěvek

21:40:42 07.02.2012

S tím spodním deklíčkem jsem nikoho nechtěl znejistit, jen jsem si myslel, že bych na to mohl upozornit. Opatrnosti nikdy nezbývá! Mějte se! J.

P.S.
Odešel ode mne do světa jeden z Visoflexů. Prostor na hraní se mně tím pádem trochu zúžil! :-)

Citovat příspěvek

16:27:47 07.02.2012

[ital]osef má pravdu.
Ten posledný link čo si vložil je ten samý dekel ako ten,čo som vložil ja.Ak by si to kúpil samostatne bez toho bočného dekla ,tak si všimni,že sú tam štyri "blendy" - diery pre šróbiky na montáž toho boku.Na upchávku Ti pošlú k tomu gumové špice - hranoly. [/ital]

Ano, po vlozeni a odeslani jsem si taky vsiml, ze uz jsi stejny link daval. Normalni rychloupinaci desticku na stativ nechci mit nasazenou trvale, sroubovak s sebou kvuli tomu nosit nebudu, ale nevim, jestli tahleta stoji za ty penize navic.

[ital]To jo, stále je to ale k tělu Leicy fixované jen tím zářezem na jedné straně víka a pantíkem na druhé. [/ital]

Lepsi to nebude, ale horsi taky ne. Vyhodu vidim jen v rychle vymene a v rovnem spodku.

Citovat příspěvek

16:17:20 07.02.2012

Ještě dodám, že snímek byl zaznamenán do JPEGu v černobílé verzi s teplým odstínem. EXIF nesouhlasí, majitel zřejmě neměl nastavené ohnisko v menu aparátu.

Citovat příspěvek

16:08:52 07.02.2012

M9-P, Voigtländer 50/ 1,2
Obrázek na plně odcloněný objektiv. Doufám, že nedostanu od majitele za uši, že jsem jeho obrázek zveřejnil?

Ale měl jsem poprvé v ruce M9-P, tak se musím o tento zážitek podělit. :-)

Citovat příspěvek

12:00:01 07.02.2012

homeeer Napsal:
> západ slunce u jezera (M8.2 + Summicron-M 35 mm):
>
> http://homeeer.wz.cz/leica/L1031168.jpg
Hezká náladíčka! J.

Citovat příspěvek

8:47:30 07.02.2012

homeeer,
pekná :)

m.e.,
Josef má pravdu.
Ten posledný link čo si vložil je ten samý dekel ako ten,čo som vložil ja.Ak by si to kúpil samostatne bez toho bočného dekla ,tak si všimni,že sú tam štyri "blendy" - diery pre šróbiky na montáž toho boku.Na upchávku Ti pošlú k tomu gumové špice - hranoly.

Citovat příspěvek

8:21:09 07.02.2012

m.e.
To jo, stále je to ale k tělu Leicy fixované jen tím zářezem na jedné straně víka a pantíkem na druhé.

Jarouši, Josefova nutrie byla fotografovaná ve velkém spěchu, nervozitě a zcela neplánovaně. Jen náhodou jsem se zastavil na přívozu a uviděl toto zvířátko.
Kdybych specielně jí šel fotografovat s takovým rozmylem, jako se vydávám za určitou fotografii v přírodě, tak si rozhodně nasadím jiný objektiv a nenechám zapnuté automatické nastavení citlivosti a ještě se špatně nastavenou limitaci času závěrky. To jsem ostatně u fotografie také zmiňoval.
Berte ji proto prosím, jen jako nepodařenou dokumentární fotografii, jiné pozornosti si snad ani nezaslouží, srovnávání s technikou fotografování asi už vůbec ne! :-) :-) Mějte se! J.

Citovat příspěvek

8:05:44 07.02.2012

západ slunce u jezera (M8.2 + Summicron-M 35 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1031168.jpg

Citovat příspěvek

3:04:36 07.02.2012

[ital]Všiml jsem se, že řešíte spodní deklík na M9. Mně osobně se ten úchyt deklíku na těle Leicy, vzhledem k tomu, že v některých případech na něm visí celá váha zařízení ( tělo + někdy i těžší objektiv ), nezdá příliš věrohodný. Ani tak ne to uzavírání ( pantík ), jako ten druhý konec. Vzhledem k tomu, že tělo Leicy je nějaký stříkaný odlitek, tak materiál bude spíše křehčí. A už jsem bohužel na fotografiích viděl tuto část těla Leicy vylomenou. Píši vám to jen jako varování, aby jste si na uchycení stativové destičky a následné upnutí Leicy do stativu, dávali pozor. [/ital]

Mel jsem na mysli tohle:
http://reallyrightstuff.com/ProductDesc.aspx?code=BM9-B&type=0&eq=&desc=BM9-B%3a-Replacement-base-for-Leica-M9

Libi se mi na tom to, ze se tam nemusi nic sroubovat a po dotazeni je to podle uzivatelu tuzsi nez originalni deklik.

Citovat příspěvek

Autor: Jarouš

22:01:22 06.02.2012

scala: Nezkazil, můžeš být klidný. Mnohem víc mi ji zkazilo počasí v kombinaci s prací. Já se nehádám o větší pravděpodobnost ostré fotky při mnohem kratších časech. Už jenom z principu věci se o to hádat nelze. Mě jde čistě o to, jak to chodí v praxi, že velmi často není možné na takové časy dosáhnout, pokud chce fotograf opravdu něco vyfotit a nepřijít domů s prázdnou. Například Josefova nutrie focená devadesátkou se musela spokojit se stopětadvacetinou, což má k tomu ideálu daleko, ale komu to vadí? Na zeď si ji Josef určitě věšet nebude, my z monitoru nebudeme počítat chlupy v kožichu, ale furt lepší takový hlodavec, než žádný. Souhlasíš se mnou? Čistě o tuhle praktickou stránku věci mi jde ;).
Vladimíre, máš to pěkné, s Bečvou jsi nerozlučně spjat (tu) ;).

Citovat příspěvek

20:29:41 06.02.2012

No vidíš Vladimíre, že to jde! :-)
Pěkný! A určitě jsi ani nepoužil stativ! Tak pevnou ruku totiž máš! :-)

Citovat příspěvek

Autor: ruby52

20:22:29 06.02.2012

čau Pepo, tak tady to máš, cosi z tohoto týdne :

http://www.ulozisko.sk/obrazky/483138/2012-01_138b.jpg

Citovat příspěvek

20:19:36 06.02.2012

ruby52 Napsal:
> Valaši zdraví dědka Josefa, sory, že se vám do
> toho tady serrru
>
> Ahoj, pěkný den, Vladimír.
------------------------------------------------------
Vladimíre promiň, že jsem přehlédl tvoje pozdravení! :-)
Zdravím tě též a přihoď něci z tvého umění! J.

Citovat příspěvek

Strana výpisu

... 23 ...

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: