Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

specializovaná prodejna digitálních fotoaparátĹŻ

Canon EOS 600D
+ 18 - 135 mm IS

19 690 Kč s DPH
+ Photoshop a Premiere ZDARMA
+ 1200,- dostanete zpět!

Canon EOS 1100D
+ 18-55 DC III

9 990 Kč s DPH
+ 1200,- dostanete zpět!

WWW.AARON.CZ
WWW.AARONLAB.CZ

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF – vaše škola fotografie

Kdy můžete v Praze absolvovat IDIF kurz Portrétní ateliérové fotografie?

V dnešní soutěži hrajeme o:

Kniha Fotografujeme portréty

Leica 3. pokračování

Seznam témat     Nová odpověď

Přihlásit se     Registrace     Zapomenuté heslo

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Předmět:

Příspěvek:

*AGGRESSIVE* O:-) :-/ :-P *BLUSH* *BYE* :'( *DASH* 8-) *DRINK* :-| *THUMBUP* *SOS* *KISSED* :-* *OK* *SECRET* *STOP*

Pohlaví:

Muž, Žena

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

Re: Leica 3. pokračování

Autor: scala

20:00:38 06.02.2012

Všechny zdravím,

teprve teď jsem se zase dostal k těmto stránkám a s potěšením zjišťuji, že jste sem opravdu dali fotky :). A to dokonce výborné. Teď především myslím krajiny od m.e. (tu) nebo londýnské poldy od LeClerk (tu)
------------------

Jarouši,

díky za tvoje reakce. Doufám, že jsem ti nastoleným tématem nezkazil neděli. To by mě opravdu mrzelo :). Už ale asi nemám nic, co bych k němu ještě dodal. Je to totiž tak, jak píší Josef a m.e.

Citovat příspěvek

Autor: josef38

18:50:03 06.02.2012

ce:
S fotografii nejsem moc spokojen. Kdybych byl měl padesátku nebo pětatřicítku, myslím, že by to dopadlo lépe. Tady to dlouhé sklo bylo spíše na obtíž. Tím spíše, že milá nutrie chodila za mnou jak pejsek.

Všiml jsem se, že řešíte spodní deklík na M9. Mně osobně se ten úchyt deklíku na těle Leicy, vzhledem k tomu, že v některých případech na něm visí celá váha zařízení ( tělo + někdy i těžší objektiv ), nezdá příliš věrohodný. Ani tak ne to uzavírání ( pantík ), jako ten druhý konec. Vzhledem k tomu, že tělo Leicy je nějaký stříkaný odlitek, tak materiál bude spíše křehčí. A už jsem bohužel na fotografiích viděl tuto část těla Leicy vylomenou. Píši vám to jen jako varování, aby jste si na uchycení stativové destičky a následné upnutí Leicy do stativu, dávali pozor. Mějte se, J.

Citovat příspěvek

Autor: ce

18:24:09 06.02.2012

m.e.,
používam obyčajnú doštičku - mal som v ruke aj tú stavebnicu (spodná doska +plus bočná) vlastne L bracket na Leicu -http://reallyrightstuff.com/ProductDesc.aspx?code=BM9-B-L-Set&type=3&eq=&desc=BM9-B-L-Set%3a-Includes-Base-%2b-L-Plate

.. bolo to ale príliš natesno a nie je to z rovnakého materiálu ako Leica samotná.Trocha som mal obavy,čo urobí rozdielna teplotná rozťažnosť kovov.Príklady z používania filtrov iného materiálu ako je objektív asi všetci poznáme.Tak som ostal pri klasike. :)
neviem do akej miery to majú ľudia odskúšané v zahraničí.

Josef,
tak to si mal šťastie :)

Citovat příspěvek

Autor: LeClerc

18:21:46 06.02.2012

Zdravím,

Josefe, stativ nevyužiju (někde se mi na něj práší), protože Leicu používám k tomu, co jí (a mně) jde nejlíp... street photo...

Čtu to tu pravidelně a často, ale do odborných debat nemám čím přispět a fotky žádný nový nemám... tak aspoň něco z archivu, z letního vejletu.

Ať vám v těch mrazech neumrznou ruce a závěrky!

LeClerc

Citovat příspěvek

Autor: ruby52

18:10:52 06.02.2012

Valaši zdraví dědka Josefa, sory, že se vám do toho tady serrru :D

Citovat příspěvek

Autor: m.e.

18:03:48 06.02.2012

ce, mas i ten vymenny spodni dil s Arca Swiss zarezy od RRS, nebo pouzivas obycejnou desticku prisroubovanou do zavitu?

Citovat příspěvek

17:30:26 06.02.2012

Ne, ne, ona zrovna vběhla na sluníčko!

Citovat příspěvek

Autor: ce

17:28:26 06.02.2012

m.e.,
ja požívam tento statív:
http://www.gitzo.com/product/72038.71837.72041.0.0/GT1541T/_/Series_1_6X_4-section_Traveler_Tripod_with_G-Lock

a túto hlavu presne s tým väčším upínacím mechanizmom - doporučujem.Ten menší sa tak dobre nemanipuluje-čiže LRII...ovšem ten menší asi bez problémov schováš medzi nohy statívu v transportnej polohe.

http://reallyrightstuff.com/ProductDesc.aspx?code=BH-40-LR-II&type=3&eq=&desc=BH-40-LR-II%3a-Mid-sized-ballhead-w%2f-LR-II&key=it

LeClerc,
tvoja fotka rozhodne ostrosť nepotrebuje.

Josef,
kamarádku si niečim svietil?

:)

Citovat příspěvek

17:03:12 06.02.2012

Nová kamarádka na přívozu. Nechá se krmit z ruky a je tak ochočená, že se až o ní bojíme.
Měl jsem zrovna nasazený objektiv 90 mm. Není to na tak pohyblivé zvířátko zrovna nejvhodnější objeltiv. Zítra se pokusím polepšit, jestli tam ještě ale bude?

Citovat příspěvek

22:00:23 05.02.2012

Proč ne? Ale stativ jsi zřejmě nepoužil! :-)
Myslím, že u podobných snímků by byl stativ jen na obtíž. Měj se a u kaž se častěji! J.

Citovat příspěvek

Autor: LeClerc

21:30:14 05.02.2012

Pánové,

výborná diskuse! Se stativem jsem nefotil od Kuvajtu napadení...
Takže z jiného soudku - obrázek na kterém není ostré vůbec nic...

LeClerc

Citovat příspěvek

18:58:17 05.02.2012

Jarouši naše poslední příspěvky se vzájemně minuly. Myslím, že nemusím odpovídat. Vysvětlení na tvůj poslední příspěvek je nad tvým! :-) Měj se, J.

Citovat příspěvek

Autor: Jarouš

18:54:28 05.02.2012

Mirku, na té vodě mi vadí ten neostrý balvan v popředí (hned mě napadlo, aha, nízká clona kvůli krátkému času ;) :D), ty, co naskočily po pár vteřinách, jsou nádherné (viděl jsem dvě, na víc teď nemám čas) (tu) (tu).
Tvůj předešlý příspěvek jsem opravdu pochopil jinak, o živém náhledu ani zmínka a celé to vyznělo tak, že když nemůžu desetinásobek ohniska, tak nefotím (četl jsem si to teď ještě jednou) ;).
Josefe, scala psal o ohnisku 50 mm s dvěstěpadesátinou a vložený odkaz zmiňoval 35 mm se stejným časem. To nejsou žádné delší objektivy, ale širočina a normál, zjednodušeně řečeno. Zrovna u Tebe si vybavuju spoustu vynikajících fotek (chválených širším spektrem návštěvníků), které byly vyfocené časy pod 1/60 sec., ale na monitoru se žádná újma na ostrosti nekonala, dokonce ani ve větším rozlišení z Úložiska. A o to právě jde. Kolik fotek použijete na finální tiskové zvětšeniny, vzhledem k celkovému množství fotografické produkce? Jednu z pěti set? Kdoví jestli. A pokud se Ti fotka bude opravdu líbit (a že máš sakra vysoké nároky), prdlajs Tě bude zajímat, jestli nemohla být ještě o fous ostřejší, kdybys použil alespoň tu dvěstěpadesátinu (ale co potom s hloubkou ostrosti, vyšším šumem atd. - prostě náraz reality). To samé platí i pro povedené kousky jiných zde přispívajících borců.
Ještě poznámečka k tomu časovému presu při focení v určitých situacích ("nez vitr tu mlhu rozfoukal, to byly vazne sekundy") - přesně proto jsem přestal používat u samospouště těch 10 sec. a skončil jsem u pěti, jako u nejnutnějšího minima ;).

PS: Přece jenom jsem na něco zapomněl. Na hák středového sloupku ještě věším batoh ;).

Citovat příspěvek

18:53:17 05.02.2012

Plně tě chápu! Ani já nefotografuju vždy krajinky se stativem. Spíše vůbec ne! :-) A už vůbec ne když jsem někde na delších cestách, na kterých nebylo prvotním cílem fotografovat! A navíc nejsem vyhraněný krajinář! Měl jsem ale na mysli něco úplně jiného. A to když vyrážím z domova za jedním určitým cílem a to je udělat pár fotografií už předem vyhlídnutých krajinných obrázků, na jejichž kvalitě mám navíc mimořádný zájem. ( tisk a pod. )

Stativ by ale do výbavy fotografa krajináře patřit měl a to tím více, když fotografuje na film. Digitální aparát nám ještě dává holt tu možnost, že si jednoduše cvakneme těch fotek více a ona některá možná vyjde. Tato možnost ale tak moc dobře u filmu využít nejde. U středního formátu tím méně.

V každém případě ti děkuji za ukázku tvých fotografií. Tušil jsem, že máme co do činění s mistrem fotografie!! Gratuluji!!! (tu) (tu) (tu)

Citovat příspěvek

18:09:15 05.02.2012

[ital]A co se týče používání stativu, tak mám pocit, že krajinář by neměl bez něj opustit barák!!! :-)
Nakonec to je ta největší rozkoš, když si mohu stativ postavit a v klidu nastavit fotoaparát tak, aby kompozičně pohled nejvíce vyhovoval. Stisknutí spouště už je potom jen vyvrcholení této rozkoše!!! A o tento celý postup se nerad připravuji, tím spíše, když mám sebou střední formát s filmem. Teprve potom odcházím s pocitem, že jsem snad pro záběr udělal všechno. [/ital]

Ja se musim priznat, i kdyz to nevyzniva prilis lichotive, ze zrovna ty krajinky, co mam rad, jsem vyfotil v situaci, kdy na stativ "nebyl cas".

Tady treba ta lodka pomerne rychle vyjizdela z kompozice a cekani na to, az se na nejake pekne misto vrati znamenalo prijit o tu mlhu:
http://elsners.org/gallery/#id=album-26&num=content-1158

Tady zase jsem mel cas asi tak na dve expozice, nez vitr tu mlhu rozfoukal, to byly vazne sekundy:
http://elsners.org/gallery/#id=album-26&num=content-1160

Citovat příspěvek

17:54:41 05.02.2012

[ital]Mě z toho prostě vychází, že při dodržování svých časových pravidel jste si z ruky na film zrovna moc zafotit nemohli. Leda tak na přímém slunci nebo na 800 ISO a vyšší. Ale tam už mluvit o ostrosti fotky je vyloženě úsměvné... [/ital]

Jestli je to replika pro me, tak ja jsem na tu tisicinu prisel s DSLR s LiveView na ISO 100 s objektivy se svetelnosti 2 a 2.8. Snazil jsem se svuj komentar formulovat tak, aby z nej nevyznelo, ze clovek musi pouzivat takove expozice, ale to, ze pokud chci dostat pri rozliseni sveho fotaku maximum, musel bych exponovat takovymi kratkymi expozicemi. A vubec to neznamena, ze takto exponuju, Spis je to dobre vedet pro stuace, kdy clovek nema stativ a tusi, ze to co foti, bude chtit tisknout hodne velke a bude zalezet na mikrokresbe.

Citovat příspěvek

16:32:30 05.02.2012

To nic Jarouši, děláš to určitě dobře a nikdo tě tady za blbce nepovažuje!!!!
Ta diskuze zde vznikla pouze proto, že jsi se podivoval nad krátkými časy u delších objektivů, které ještě zaručujou neroztřesené snímky.

>>>> scala: To se to focení z ruky na film ovšem přímo neuvěřitelně oklešťuje
>>>> a focení v horších světelných podmínkách

Proto i ta disskuze o stativech. Pochopitelně uděláš z ruky také dobrý snímek při delších časech, ale je to už spíše věc náhody a určitě potom nejdeš domů s pocitem, že jsi udělal pro snímek maximum. Jestli ale tvá poznámka měla být jen nezávazné konstatování a ne podiv, tak promiň za nepochopení. Vidíě ale, že jsem nebyl sám, kdo tě špatně pochopil! :-) Měj se hezky! J.

Citovat příspěvek

15:53:06 05.02.2012

Jenom pár poznámek.
Ze stativu fotím 95% svých fotek. Nikon F5 jsem si pořídil jen a pouze kvůli funkci předsklopení zrcadla. Dvě vteřiny samospouště nestačí pro zklidnění foťáku, používám pět (vyzkoušeno), za deset vteřin se scéna často dokáže změnit, mockrát mi to zkazilo snímek a tak jsem skončil u pěti. Drátěnou spoušť jsem přestal používat proto, že se nemůžu zbavit dojmu, že i ten pohyb toho drátu dokáže vyvolat nějaký ten pohyb foťáku, proto jsem skončil u samospouště. Foťák i s objektivem ještě zatěžuju závažím, i slabý vítr dokáže udělat paseku s výslednou ostrostí. Nikdy nepoužívám vysunutou středovou tyč. Víc než třístupňové nohy stativu nejsou nic pro mě. Nedaří se mi v praxi dosáhnout na kratší časy, než je 1/30 sec., poněvadž krajinu fotím na max. 100 ISO filmy a převážně v podvečer. S polarizákem či přechoďákem se to úměrně prodlužuje. Dělám něco špatně nebo jsem na něco důležitého zapomněl? :S
Když už tady byla řeč o maximálně možné kvalitě snímků z hlediska ostrosti, pár zkušeností s živým náhledem na D7000.
Nikon F5 má určitě jeden z nejlepších hledáčků mezi SLR přístroji a v kombinaci s manuálními skly poskytuje vynikající komfort z hlediska zaostřování. Nicméně proti možnostem Live View je to naprostý břídil. Teprve při maximálním zvětšení obrazu na displeji vidím perfektně, jaký vliv na zaostření má posun prstence o 1 -2 mm (záleží na vzdálenosti, pochopitelně). Na F5ce nemám šanci v takovém rozmezí rozpoznat změnu zaostření, na displeji D7000 ji vidím perfektně a markantně. A to nemluvím o AF objektivech s mnohem kratší dráhou zaostřovacího prstence, tam už je znatelný pohyb pouhým dotknutím se kroužku pro zaostřování. Myslím si, že ani dálkoměrné přístroje v tomto ohledu na tom nebudou o mnoho lépe, než F5, jakkoliv přesně mají seřízený dálkoměr. Obraz v hledáčku je pořád stejně malý a oko si jej zvětšit nedokáže. Takže přetahovat se tady o tom, co ještě je perfektně ostrá fotka a co už ne, je silně diskutabilní, poznat se to dá až po opravdu velkém zvětšení (píšu samozřejmě o na první pohled ostrých fotkách, to dá rozum).
A ještě poslední dotaz. Měli jste, chlapi, pro své zjišťování faktické ostrosti fotek před 45 nebo X lety dokonalejší zařízení, než je skener Nikon 4000 dpi, který "vyrobí" z kinofilmu fotku dlouhou cca 145 cm na současném monitoru?
Mě z toho prostě vychází, že při dodržování svých časových pravidel jste si z ruky na film zrovna moc zafotit nemohli. Leda tak na přímém slunci nebo na 800 ISO a vyšší. Ale tam už mluvit o ostrosti fotky je vyloženě úsměvné...
A úplně na konec. Asi jsem nevyfotil v životě víc, než 300 filmů, takže jsem proti vám naprosto doživotní začátečník. Ale za naprosto neschopného blbce už se taky tak úplně nepovažuju, když dovolíte ;).

Citovat příspěvek

Autor: homeeer

15:31:12 05.02.2012

racci (M8.2 + Summicron-M 35 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1031056.jpg

Citovat příspěvek

13:58:42 05.02.2012

Jo, jo, tak jo! :-)

Nic výstavního ale prosím, jen taková studié s devadesátkou. Mám na mysli objektiv, pochopitelně! :-)

Citovat příspěvek

13:52:42 05.02.2012

Jo, jo, tak jo! :-)

Nic výstavního to ale není, jen taková studie s devadesátkou! Mám na mysli objektiv!!! :-)

Citovat příspěvek

13:03:35 05.02.2012

Jo, jo, je to tak!
Ještě bych dodal, že i u stativu existují kritické časy :) :)

A už sem někdo dejte nějaké fotky, abychom jen neteoretizovali. Ode mne je ovšem něčekejte :D :)

Citovat příspěvek

11:52:17 05.02.2012

Jo, jo, je to tak!
Ještě bych dodal, že skoro všechny novější fotoaparáty mají samospoušť ( 2 s a 10 s ) a právě ty dvě sekundy jsou určené k tomuto účelu. A u krajinek, kde se může se stisknutím spouště otálet, je dobře tento režim spouště použít. To sklopení zrcadla je samozřejmostí, ne všechny aparáty to ale dokážou.
Pro noční snímky jsem proto celkem úspěšně používal drátěnou spoušť s aretaci a po zklidnění aparátu opatrné sejmutí víčka objektivu. To už je ale dávno! :-)

Citovat příspěvek

11:10:24 05.02.2012

Jarouš,

Josef a m.e. mě pochopili a odpověděli ti za mne :).

Jen dodám, že pokud není jiného zbytí, tak potom bohužel nezbývá nic jiného, než riskovat s kritickými časy. To jsou třeba případy momentek v bídně osvětlených interiérech, kde ti ani hodně světelný objektiv a vysoké ISO nezaručí krátké expozice. Kolik ale takových případů je? (O blesku se nezmiňuji, protože tomu se obloukem vyhýbám.)

Fotit krajinu bez stativu, pokud chceš získat opravdu perfektní fotky, nelze. Udělej si někdy testík, o kterém se zmiňuje m.e. Já si ho udělal někdy před 45 lety a přesvědčil mne :)

Pracovat se ale musí umět i se stativem. U zrcadlovky to chce sklopené zrcadlo, dálkovou spoušť atd. Ostatně mrkni třeba na:

http://www.horolezec.cz/aktuality.htm

http://www.digineff.cz/art/jaknato/clanek2018524231.html

m.e.

já sice nedám dopustit na značky Gitzo a Manfrotto, ale z toho, který sis vybral, bych měl trochu strach. Totiž z toho velkého počtu dílů noh. Tři díly jsou ideální, nešel bych ani do čtyř. Je to ale zase o té maximální kvalitě, podobně jako s těmi krátkými expozicemi.

hezkou neděli

Citovat příspěvek

8:26:54 05.02.2012

Osobně jsem si pořídil GITZO 1531. Je to už můj několikátý stativ ( jeden mně ukradli v autě ). Vyhovoval mně svou velikosti a hlavně vahou! Dále jsem ho volil proto, že byl bez hlavy. Ta mně zůstala. Je to Manfroto 496 RC2. U hlavy jsem chtěl zůstat proto, že mám několik těchto upínacích destiček a nerad bych ji měnil. Osobně nepreferuju kulovou hlavu s dlouhou aretační tyčí. Ta je myslím dobrá tak pro kameru.
Je pravda, že tento stativ je trochu dražší, protože je karbonový, ale jelikož jsem starší člověk, tak každá váha navíc mně pří mých toulká přírodou připadá zbytečná.

A co se týče používání stativu, tak mám pocit, že krajinář by neměl bez něj opustit barák!!! :-)
Nakonec to je ta největší rozkoš, když si mohu stativ postavit a v klidu nastavit fotoaparát tak, aby kompozičně pohled nejvíce vyhovoval. Stisknutí spouště už je potom jen vyvrcholení této rozkoše!!! A o tento celý postup se nerad připravuji, tím spíše, když mám sebou střední formát s filmem. Teprve potom odcházím s pocitem, že jsem snad pro záběr udělal všechno.

Citovat příspěvek

6:59:09 05.02.2012

[ital]Já mám pocit, že při fotografování krajinek není co řešit, když se nechá použít stativ. Fotograf má dost času, aby si tuto práci se stativem vychutnal, nic ho nehoní, záběr mu neuteče. [/ital]

Kdyz uz jsme u toho, mate nekdo tip na skladny, klidne ne moc vysoky stativ k RF?

Zatim nejblizsi mym predstavam je asi tohle:

http://www.gitzo.us/carbon-6x-traveler-tripod-5-section-with-head

s touhle hlavou:
http://reallyrightstuff.com/ProductDesc.aspx?code=BH-30-LR&type=3&eq=&desc=BH-30-LR%3a-Compact-ballhead-with-LR&key=it

Citovat příspěvek

6:23:58 05.02.2012

[ital]O stativu ten příspěvek nebyl, Josefe. Mám za to, že scala určitě nepíše o focení ze stativu. Moje poznámka se týkala pouze toho, že ten manévrovací prostor se setsakramentsky zužuje, pokud bych neměl jít pod 1/250 sec. Je ovšem fakt, že při focení na clony 1,4 nebo 1,8 to dává mnohem víc příležitostí. Ale to už je zase jenom o určitém typu fotografování, což zcela jistě není pro každého, tím míň pro typické krajináře. [/ital]

Asi pred rokem jsem zkousel porovnavat Zeiss MP 100/2 s Canony okolo 100mm. Vsechny ty objektivy maji pomerne dost slusnou reputaci, pokud se tyce ostrosti. Prvne jsem to zkousel jen tak z ruky a zjistill jsem, ze pokud byly casy pod tisicinu, tak hodne snimku nebylo tak ostrych, jak by melo. Takze od te doby je moje pravidlo pro FF zrcadlovku a pro ostrost srovnatelnou se stativem (nebo proste na to, aby clovek dostal z objektivu maximum, coz ovsem neni vetsinou potreba): cas = 10x ohnskova vzdalenost.

Citovat příspěvek

5:14:23 05.02.2012

[ital]Používáte někdo podobný objektiv, nebo o něm uvažujete? [/ital]

Uvazoval jsem o Elmaru 90/4. Nenasel jsem ale nikoho, kdo by ho prodaval bez toho makro prislusenstvi a s tim prislusenstvim, ktere na nic nepotrebuju, je o 80% drazsi, proto jsem se nakonec rozhodl pro svetelnejsi a relativne sehnatelnejsi.

Padesatky v tomto provedeni me nelakaji.

Citovat příspěvek

22:00:11 04.02.2012

To nebyl, ale ta možnost tu je! :-)
Je jasný, že někdy nemáš jinou možnost, než použít dlouhý čas závěrky a doufat, že ho udržíš. A také ho asi používáš, ale proč si nevyhovět, tím spíše, když jseš krajinář!

To jsem mým příspěvkem myslel! Ahoj, J.

Citovat příspěvek

20:54:58 04.02.2012

O stativu ten příspěvek nebyl, Josefe. Mám za to, že scala určitě nepíše o focení ze stativu. Moje poznámka se týkala pouze toho, že ten manévrovací prostor se setsakramentsky zužuje, pokud bych neměl jít pod 1/250 sec. Je ovšem fakt, že při focení na clony 1,4 nebo 1,8 to dává mnohem víc příležitostí. Ale to už je zase jenom o určitém typu fotografování, což zcela jistě není pro každého, tím míň pro typické krajináře.

Citovat příspěvek

Strana výpisu

... 24 ...

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: