Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

specializovaná prodejna digitálních fotoaparátĹŻ

Canon EOS 600D
+ 18 - 135 mm IS

19 690 Kč s DPH
+ Photoshop a Premiere ZDARMA
+ 1200,- dostanete zpět!

Canon EOS 1100D
+ 18-55 DC III

9 990 Kč s DPH
+ 1200,- dostanete zpět!

WWW.AARON.CZ
WWW.AARONLAB.CZ

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF – vaše škola fotografie

Kdo lektoruje pražský letní workshop v ZOO a Botanické zahradě?

V dnešní soutěži hrajeme o:

Dárkový certifikát v hodnotě 1000 Kč

Leica 3. pokračování

Seznam témat     Nová odpověď

Přihlásit se     Registrace     Zapomenuté heslo

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Předmět:

Příspěvek:

*AGGRESSIVE* O:-) :-/ :-P *BLUSH* *BYE* :'( *DASH* 8-) *DRINK* :-| *THUMBUP* *SOS* *KISSED* :-* *OK* *SECRET* *STOP*

Pohlaví:

Muž, Žena

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

Re: Leica 3. pokračování

Autor: luper

16:39:39 16.01.2012

Kluci,
jedna aranžovaná street z Bratislavy, keď už nechcete chodiť na digineff. Celkom som nepochopil aký máte problém z registráciou, okrem toho, že chcete byť anonymní. Škoda!!!
Majte sa pekne.
Ľ.

Citovat příspěvek

Autor: homeeer

21:19:35 15.01.2012

scala:

Děkuju. Bál jsem se jí vyfotit zepředu, tak jsem počkal až projde a nakonec jsem i rád :-)

---

nebe - moře - pláž (M8.2 + Summicron-M 35 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1032639.jpg

letadlo - nebe - moře - pláž (M8.2 + Summicron-M 35 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1032640.jpg

Citovat příspěvek

Autor: josef38

20:34:06 15.01.2012

scala, děkuji za odpověď na Leicu. Nejedná se o mou, nakonec ani už M8 nemám. Ale jeden známý, který ji nedávno koupil z druhé ruky, má s ní problémy a já mu slíbil, že se pozeptám. Ale tuším, že už něco sehnal.
A moje němčina? Snažím se snažím, ale někdy to moc drhne. A ten podmět, kdybych ho takto vynechal v jazykovce, tak mě rovnou pošlou do nižšího ročníku. Jsem si toho plně vědom! Měj se a ještě jednou díky! :-) J.

Citovat příspěvek

Autor: scala

19:29:54 15.01.2012

konečně jsem se dostal k přelouskání celé strany 30.

Josef:

žádnou ostudu jsi si dotazem na 1,4/35mm na německém fóru nezpůsobil. Naopak. Kromě tvých vědomostí a zkušeností musí obdivovat i tvoji němčinu. Vždyť ty, podobně jako oni, už v některých větách nepoužíváš podmět. A to v každé učebnici němčiny je napsáno, že německá věta musí mít podmět. Pěkná volovina. Hovorový jazyk je jiný :)

Kam v Česku s nemocnou leikou nevím. Udělej dotaz u firmy! Jistě ti poradí, když jejich foťák stojí už stejně, jak malé auto.

------------------------------------------

homeeer:

Obchod na hlavě - parádní fotka, hodná Mistra leiky (tu)

samozřejmě, že jsem nepřehlédl ani Masaryka, Nahotinku v parku a Dvořáka. Ale na prodavačku nemají. A není to jen tou její exotikou. Ale musím uznat, že ty snímky mají hezké světlo, barvy, kompozici atd. Ale člověk by u nich tak trochu usnul. A Dvořák má k tomu ještě i poněkud zapadlé oči.
------------------------------------------

ce:

L1000646a.jpg se mi líbí (tu). Ty ale sám nejlépe víš, jak by měla vypadat, aby mne úplně dostala :). Je mi ale jasné, že je to moc těžké. To bys musel aranžovat, a to ty myslím u momentek neděláš. Na to je tu jiný machr.

Také si myslím, že ta převratná leika, co bude na photokině, bude hodně podobná nové Fujině.
----------------------------

Napsal jsem tu, že nová Fujina bude mít AF na bázi fázového posunu. Čerpal jsem z nepřesného zdroje. Má ostření na kontrast, a podle nových informací není ani tak rychlá, jako např. GX1, GF3 či Olympus E-P3. Nějaký Japonec z firmy dokonce prohlásil, že to není foťák na momentky. Pokud se to v testech potvrdí, tak to ať jdou do háje. Ale chce to počkat na testy. Třeba je vše jinak :)

Hezký příští týden :)

Citovat příspěvek

12:08:34 15.01.2012

Děkuji!
Podobný obrázek mě právě zaujal. Nakonec jsem ale od této aktivity samovýroby ustoupil, protože ono skutečně stačí udělat si na novinách fixkou kříž a tuto stránku novin vyfotit v nakloněné poloze.
Navíc má tento způsob výhodu přesnějšího zaostření. Zásluhou koincidenčního dálkoměru, kde obě okénka mají jistý rozestup, totiž ta svislá čára kříže na novinách se z obou políček také nepatrně kříží a tam, kde je právě překřížena, tam je přesně zaostřeno. Na tom kalibrátoru bych tak přesně nezaostřil. Spíš ho vidím užitečnější pro zrcadlovky, nebi kompakty s AF, kde se kontroluje funkce autofokusu. Autofokus zaostří na velký obraz a na sklopeném měřítku je vidět chyba zaostření. Neboli, je to trochu opačný postup.
Ale ještě jednou děkuji! Hezký den. J. :-)

Citovat příspěvek

11:51:04 15.01.2012

Josef38

není to tak dlouho, co jsi tady psal, že se asi dáš do výroby kalibrátoru. Na jeden poměrně levný jsem narazil. Jeho fotku posílám. Je ale fakt, že se dá něco podobného vyrobit i doma, a to za pár halířů.

Měj se :)

Citovat příspěvek

23:08:44 14.01.2012

Rád bych se optal, jestli někdo nevíte, kam by se eventuelně u nás nechala dát spravit M8? Kdysi se reklamace dávaly do Olympusu, ale obávám se, že už to nefunguje. Díky za jakoukoliv informaci. J.

Citovat příspěvek

20:15:35 14.01.2012

>>>Erwin Puts - Leica Compendium: http://kenrockwell.com/leica/puts/leica-compendium.htm<<<<

Děkuji za informaci, ale tento pramen mně příliš nepomůže! Bohužel musím zůstat jen u toho, co píše "pan Leica" ve své rodné řeči. :-) Měj se a díky jestě jednou! J.

Citovat příspěvek

19:37:55 14.01.2012

Summarit je fajn a co se týče použité clony, tak M8 ji zaznamenává stejně jako M9. To, že teď není vidět u mých fotek, je způsobeno asi softwarem. Původně jsem používal Capture One, který jsem měl přiložený u foťáku a clonu jsem normálně viděl. Dnes ale používám Apple Aperture a informace o cloně z M8 tam není vyplněna. Ale vzhledem k tomu, že u M8 hodnota clona stejně není úplně přesná, mě to ani moc netrápí.

Erwin Puts - Leica Compendium: http://kenrockwell.com/leica/puts/leica-compendium.htm

---

Antonín Dvořák (M8.2 + Summarit-M 90 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1033964.jpg

Citovat příspěvek

11:51:49 14.01.2012

Ano Summarit je pěkný! Jen jsem nedokázal vydloubat z EXIFu použitou clonu. Teď si nevzpomínám, jestli to M8 umí také, ale myslím, že ano. (tu)

ce, tvůj snímek mně připomněl, že jsem zrovna včera komunikoval s prodejcem Elmaritu 28 mm, ASPH na Paladixu. Jedná se o nový objektiv, kódovaný. Pěkný!! Jeho cena mně ale moc neoslovila.

http://www.paladix.cz/bazar/index.php?from=20&bmid=11

ce, m.e.:
Prozraďte mně prosím, co to je to kompendium? Mám na mysli to, o kterém píšete. Děkuji, J.

Citovat příspěvek

Autor: ce

11:17:30 14.01.2012

Kompendium som zakúpil na Vianoce - posledné vydanie.Zatiaľ som na začiatku..

homeer,
ten Summarit je fakt pekný (tu)

..pridám jednu z tejto zimy-nezimy

Citovat příspěvek

22:36:50 13.01.2012

T. G. Masaryk (M8.2 + Summarit-M 90 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1033598.jpg

Citovat příspěvek

Autor: m.e.

22:19:23 13.01.2012

Aha, to neni to kompendium. To vypada takto: http://www.furnfeather.net/books/pdf/llcforweb.pdf

Citovat příspěvek

20:51:12 13.01.2012

Za tento odkaz: imx.nl/photo/
ti děkuji, ale pro mě je zase angličtina nečitelná! Bohužel. :-)

Citovat příspěvek

20:38:42 13.01.2012

Neumím sem přenést předchozí odkaz v angličtině, ale když si klikneš na tento

http://uk.leica-camera.com/service/downloads/lenses_for_rangefinder_cameras/elmarit-m_90_mm_f28/index.html

a po otevření na DOWNLOAD, tak dostaneš to, co hledáš.

Citovat příspěvek

20:29:21 13.01.2012

Diky Josefe. Pokud ti baterie neubyva, asi bych mel prvne proverit, jestli to neni tou baterkou, jak jsem psal driv (coz se tezko zjistuje, musel bych tam dat jednu, nechat dlouho stat, zkontrolovat a pak opakovat s druhou a mezitim bych nemel fotit...) a pokud ne, tak to poslat do servisu. Pro me je to mrzuta otazka spolehlivosti.

Diky i za odkaz. To je myslim stara verze kompendia od Putse. Nemecky neumim, ale mam nekde stazenou anglickou. Driv jsem ti tady daval link i na jeho stranky, nevim jestli to znas, pravdepodobne ano.

imx.nl/photo/

Citovat příspěvek

20:12:06 13.01.2012

m.e.

Dávám sem ještě jednou odkaz, kde se píše poměrně dost o objektivech Leica.

http://de.leica-camera.com/assets/file/download.php?filename=file_140.pdf.

Možná by odkaz šel přepnout i do angličtiny. A jsou to moudra přímo od pramene.

Citovat příspěvek

19:56:20 13.01.2012

m.e.
Mám u M9 dvě baterie, jednu nosím vždy sebou navíc, kdybych více fotografoval a jedna mně nestačila. Co popisuješ ty, tak jsem u mé M9 nepozoroval. A nechávám aparát spadnout do spícího režimu téměř pokaždé, možná je to ode mne trochu kaskadérský postup, ale vysouvám i paměťovou kartu ve spícím režimu fotoaparátu. Přečtenou kartu opět v tomto stavu zasunu zpět a fotoaparát nevypínám a nepozoroval jsem, že by baterka napětí ztrácela, ani po týdnu spánku. Nechci totiž zbytečně cvakat mechanickým vypínačem.
Možná se pokusím změřit odběr z baterie v tomto stavu, ale nejdřív musím zjistit jak jsou zapojeny kontakty baterie.

O závěrkách si musím něco přečíst, měl jsem zato, že se musí natahovat každá závěrka. Voigtländer Bessa má k tomuto účelu dokonce páku, jako bys převíjel film. A jestliže M8/ 9 LV nemá, tak zřejmě nebyl důvod montovat do těla jinou závěrku. Ale opakuji ještě jednou, mám v tomto oboru jisté neznalosti. Mějte se. J.

Citovat příspěvek

18:08:30 13.01.2012

Josef pise: [ital]m.e.
Můžeš napsat, v čem se ti nezdá u emkové Leiky ( M8, M9 ) závěrka? Zřejmě mně něco uniklo. Děkuji. [/ital]

CE pise:
[ital]Uzávierka je Copal a nemyslím si,že by tam dali nejaký šmejd.Tento výrobca dodáva aj pre iné renomované firmy,takže netuším v čom sa ti nepozdáva.Môžeš to nejako rozviesť? [/ital]

Nenapsal jsem, ze je nekvalitni. Ale po expozici se musi natahnout a neda se proto pouzit na LV.

[ital]Skús si navoliť vypnutie foťáku po 1min.Znova oživenie spočíva v stlačení spúšte.Výdrž je takto aspoň pre mňa v pohode.Navyše mám vypnuté zobrazenie fotky po expozícii ak nepodržím spúšť. [/ital]

Ja to tak nastaveno mam. Kdyz delsi dobu nefotim a nevypnu ho, tak mam za chvili tretinu baterky pryc. Canon nevypinam vubec a baterka bez foceni neubyva. Mozna je neco vadneho s mym kusem, ale uz mam druhy a ten prvni to delal taky. Kdybych fotil kazdy den, asi bych si toho vubec nevsiml. Jenze v posledni dobe tomu moc foceni nedam a kdyz nekam vyrazim s fotakem, zjistim, ze pul baterky je fuc i kdyz jsem od dobiti nevyfotil ani snimek. Mozna jsem ale udelal spatny zaver jako v tom vtipu kde po utrzeni seste nohy blecha ohluchne - mam dve baterky a kdyz nad tim premyslim, tak jsem nevyloucil moznost, ze to dela jedna z baterek.

[ital]s tím Elmaritem 90 a Tele-Elmaritem 90, moc nevím, jaké jsou rozdíly. Ale dočetl jsem se, že Tele Elmarit byl kanadský výrobek, ale i jejich konstrukce. Tele Elmarit se více podobal Elmaru-C 90/4. [/ital]

Nikdy, ani v nejhorsim snu by me nenapadlo, ze se budu odkazovat na tenhle zdroj, ale se vsemi vyhradami a odporem musim uznat, ze Ken Rockwell ma celkem prehledne zpracovane objektivy pro bajonet M.

http://www.kenrockwell.com/leica/90mm-lenses.htm

Pise, ze Tele-Elmarit je predchudce Elmaritu a ze byl horsi na plnou diru nez Elmarit.

S tim nemeckym versus kanadskym designem nevim, podle Wikipedie tomu rozumim tak, ze oba byly designy od Waltera Mandlera, znameho tim "Leica glow", ktery nekteri vyhledavaji: http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Mandler

Citovat příspěvek

13:04:09 13.01.2012

Josef,
díky za info - musím pozrieť do múdrej knihy ešte.

Posielam link na porovnanie veľkostí foťákov :

http://camerasize.com/compare/#258,213

Citovat příspěvek

12:09:36 13.01.2012

ce,
s tím Elmaritem 90 a Tele-Elmaritem 90, moc nevím, jaké jsou rozdíly. Ale dočetl jsem se, že Tele Elmarit byl kanadský výrobek, ale i jejich konstrukce. Tele Elmarit se více podobal Elmaru-C 90/4.
---------------------------------------------------------------------------------------

TELE-ELMARIT-M 1:2,8/90 mm
Dieses Objektiv ist eine kanadische
Konstruktion aus dem Jahr 1974 (das
aktuelle ELMARIT-M 1:2,8/90 mm ist
eine deutsche Konstruktion); es verwendet
wie die aktuelle Version vier einzelne
Glieder, jedoch in unterschiedlicher
Anordnung. Äußerlich hat des TELEELMARIT-
M 1:2,8/90 mm viel mit dem
ELMAR-C 1:4/90 mm für die Leica CL
gemeinsam.
-------------------------------------------------------------------------------------

A jestli se nám m.e. neozve se závěrkou, tak si dovolím tipovat, že m.e. měl spíše na mysli rychlost závěrky při sekvenčním snímání. Je pravda, že Leica M, 13 snímků za vteřinu nemá, ale komu to vadí?

Citovat příspěvek

9:05:12 13.01.2012

scala,
díky za kritiku (tu) :)
súhlasím,že Lejka pravdepodobne zostane v rade M v tradičnom ponímaní tejto série a že vyrobí navyše niečo ako X1 povedzme s tým hybridným hľadáčikom a sériou objektívov AF k tomu.(ako Fuji Xpro)

m.e.,
Skús si navoliť vypnutie foťáku po 1min.Znova oživenie spočíva v stlačení spúšte.Výdrž je takto aspoň pre mňa v pohode.Navyše mám vypnuté zobrazenie fotky po expozícii ak nepodržím spúšť.
Uzávierka je Copal a nemyslím si,že by tam dali nejaký šmejd.Tento výrobca dodáva aj pre iné renomované firmy,takže netuším v čom sa ti nepozdáva.Môžeš to nejako rozviesť?

Josef,
ako je to s tými Elmaritmi 90?
Je Elmarit 2,8/90 ale aj Tele Elmarit 2,8/90 - aké sú rozdiely?

Citovat příspěvek

8:33:13 13.01.2012

Není nad šikovné japonské ručičky:

http://www.digitalrev.com/article/how-to-paint-a-leica/MzkwMDgzNg_A_A

Myslím, že si takto svou M9 zušlechtím také! :-) :-) :-)

Citovat příspěvek

22:28:22 12.01.2012

m.e.
Můžeš napsat, v čem se ti nezdá u emkové Leiky ( M8, M9 ) závěrka? Zřejmě mně něco uniklo. Děkuji.

Přikládám jeden zkušební obrázek v plném rozlišení ( Elmarit 90 mm )

http://www.ulozisko.sk/obrazky/477348/Vrane.jpg

Citovat příspěvek

21:25:23 12.01.2012

[ital]Na Leiku M mám v podstatě stejný názor jako ty. I mně vyhovuje spartansky navržený foťák, který má jen to potřebné. Milióny vymožeností, kterými oplývají např. DSLR, vůbec nepotřebuji. Dobře ale chápu Josefa, který by uvítal živý náhled. To je totiž hodně praktická věc. [/ital]

Spartansky zustat muze, ale byl bych radeji, pokud by treba vylepsili spotrebu ve standby, vyssi ISO, rychlost nahravani na kartu, rozliseni displeje, pouzili zaverku s 21. stoleti, pridali LV, nez aby inovovali tim, ze pridaji "safirove" sklo na displej, navic za cenu, kerou stoji cely telefon, ktery ho ma 3x vetsi.

Citovat příspěvek

19:56:50 12.01.2012

ce:

fotka 1000025bwa4 se mi líbí, i když mi, protože jsi leikař a dáváš to na leika vlákno, trochu vadí ta vypálená obloha a pruh dlažby. Kdyby tahle fotka byla na jiném vlákně, tak bych to vůbec neřešil. Ale tady, jak mne někdo kdysi poučil, si na kvalitu potrpíte ;) :D

Ještě musím dodat, že u těch vypálených míst by stačilo jen jejich lehké krytí, tedy žádné bouřkové mraky či struktura dlažby.

Na Leiku M mám v podstatě stejný názor jako ty. I mně vyhovuje spartansky navržený foťák, který má jen to potřebné. Milióny vymožeností, kterými oplývají např. DSLR, vůbec nepotřebuji. Dobře ale chápu Josefa, který by uvítal živý náhled. To je totiž hodně praktická věc.

Myslím si, že budoucí Leika M se od dosavadních modelů této řady výrazně neodkloní. Počítám s tím, že stále bude mít optický dálkoměr. Vzhledem k vývoji snímačů ovšem dostane nějaký jiný, bude nadále bez AA filtru, ale bude "umět" živý náhled.
Zároveň ale počítám i s tím, že se objeví další typ leiky, který ovšem bude cílený na úplně jinou skupinu fotografů. A to by nemuselo vadit, vždyť i Leika potřebuje širokou obec příznivců. Bez nich to totiž nepůjde, pokud bude chtít realizovat plány, které se předsevzala. A ty jsou velkorysé (stěhování zpět do Wetzlaru, výroba nových objektivů atd.).

Citovat příspěvek

15:07:26 12.01.2012

nahá dívka v parku 2 (M8.2 + Summarit-M 90 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1033969.jpg

Citovat příspěvek

10:17:05 12.01.2012

Petře, možná aparátotvořič, ale ne kaskadér. :-) Do něčeho podobného bych se už nepustil. To by asi bylo nad moje síly. Ale fandím tvému zaujetí pro věc!

ce, díky za poznámku. Já ale nechci kupovat 35/ 1,4. Zapojil jsem se do diskuze trochu omylem, nebo spíše náhodou. Já mám 35/ 2 ASPH a ten mě vyhovuje. Velikostí, váhou ale i kresbou.

Mějte se! J.

Citovat příspěvek

9:43:17 12.01.2012

..tak len obrázok.

Citovat příspěvek

9:42:41 12.01.2012

http://img707.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc01391yp.jpg

Citovat příspěvek