Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

specializovaná prodejna digitálních fotoaparátĹŻ

Canon EOS 600D
+ 18 - 135 mm IS

19 690 Kč s DPH
+ Photoshop a Premiere ZDARMA
+ 1200,- dostanete zpět!

Canon EOS 1100D
+ 18-55 DC III

9 990 Kč s DPH
+ 1200,- dostanete zpět!

WWW.AARON.CZ
WWW.AARONLAB.CZ

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF – vaše škola fotografie

Kdo lektoruje pražský letní workshop v ZOO a Botanické zahradě?

V dnešní soutěži hrajeme o:

Dárkový certifikát v hodnotě 1000 Kč

Leica 3. pokračování

Seznam témat     Nová odpověď

Přihlásit se     Registrace     Zapomenuté heslo

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Předmět:

Příspěvek:

*AGGRESSIVE* O:-) :-/ :-P *BLUSH* *BYE* :'( *DASH* 8-) *DRINK* :-| *THUMBUP* *SOS* *KISSED* :-* *OK* *SECRET* *STOP*

Pohlaví:

Muž, Žena

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

Re: Leica 3. pokračování

Autor: m.e.

22:08:00 20.04.2012

Autor: josef38

21:43:23 20.04.2012

Z mého pohledu nevím, pro koho by měla být Leica s monochromatickým výstupem určena? I když mám rád černobílé fotografie, tak možnosti barevné fotografie bych se nikdy nezříkal.

Citovat příspěvek

21:05:16 20.04.2012

Me tam nejvic zaujal ten Summicron, myslim, ze je to uveritelnejsi, nez monochromaticky digital bez displeje. Uvidime za dva tydny!

Citovat příspěvek

18:17:55 20.04.2012

Mrkněte se na toto:

http://leicarumors.com/2012/04/19/leica-x2-with-18mp-sensor-new-50-summicron-costs-1000-more-leica-monochrome-with-lcd-screen.aspx/

Nedokážu si článek přeložit jinak, než překladačem z internetu a to není to pravé!
Četl jsem v jiné diskuzi něco o černobílém čipu této Leicy, ale obávám se, že to je opět jen dezinformace způsobená špatným překladem.

Mějte se! J.

P.S.
Jsem rád, že přistupujete k navozenému tematu ( tonalita z filmu nebo digitálu ) tak, jak přistupujete! :-)

Citovat příspěvek

18:04:35 20.04.2012

[ital]m.e.- ova "slova do pranice" tedy nechávám bez odpovědi, protože by to stejně nikam nevedlo. [/ital]

Ona by z toho mohla byt docela zajimava diskuse, ale taky by to mohlo skoncit jako lahudka pro studenty teorii Sigmunda Freuda, kdo vi. Dodam aspon jedno pozorovani. Kdyz jsem s digitalem zacinal, tak jsem mel samozrejme porad v oku ten filmovy vzhled a to byl jakysi etalon toho, jak to ma vypadat. Kdyz clovek na film dela, povazuje ho za dany, pokud se z nej chce poucit u digitalu, musi se na nej divat jinyma, kritictejsima ocima, Postupem casu jsem tak zjistil, ze nema smysl tlacit digital do toho filmoveho "looku", protoze tim clovek prichazi o nuance, ktere digital umi a na filmu jsem je nikdy nevydoloval. Kdyz vidim fotky z filmu, tak na me v posledni dobe ty filmove nedostatky, ktere jsem driv vnimal jako "charakter", hned vyskoci.

Citovat příspěvek

17:31:10 20.04.2012

scala
>>Josef, m.e.:
>>vidím to jinak, než vy! Je to možná i tím, že jsem
>>při psaní myslel i na planfilmy a kopírování.
---------------------------------------------------------------

To je přece v pohodě! Kdybychom všichni viděli všechno stejně, tak by ani toto diskusní forum nemuselo existovat! A nejen to! A to by potom teprve byla nuda! :-) Měj se! J.

Citovat příspěvek

Autor: scala

17:12:38 20.04.2012

homeeer:

http://homeeer.wz.cz/leica/L1033906.jpg (tu)
------------------

Josef:

netvrdil jsem, že do snímku nelze dodatečně nacpat zrno. Jasně že lze! :)
---------------

Josef, m.e.:

vidím to jinak, než vy! Je to možná i tím, že jsem při psaní myslel i na planfilmy a kopírování.

m.e.- ova "slova do pranice" tedy nechávám bez odpovědi, protože by to stejně nikam nevedlo.To bychom také mohli dopadnout jako F.X.Šalda a Josef Šíma. Šíma, než by se tady se Šaldou hádal, tak raději emigroval do Francie :D. A to já nehodlám. Hlavně ne teď, před jejich volbami :D

hezký zbytek dne

Citovat příspěvek

8:20:18 20.04.2012

scala,
snažím se ještě jednou prokousat všema posledníma příspěvkama. V jednom z nich píšeš:

>>>A to už nemluvím o té hnusné umělohmotnosti dig, fotek.
>>>Extra třídu v tomto směru představuje nová Fujifilm Pro-X1,
>>>která i při relativně vyšší citlivosti dává fotky bez zrna. Když jsem si je prohlížel,
>>>tak jsem dostal strach, abych na těch super hladkých plochách neuklouzl.

Zajímavý názor! :-) Chudáci vývojáři se snaží co nejvíce vyždímat z čipu i při hodně vysokých citlivostech a ty jim jejich práci takto ohodnotíš! Ale proč ne? Je to tvůj názor a máš na něj právo. :-)

Já si zase naopak myslím, že to zrno ( šum ), do smímku hladkého naimplantuješ snadno, když bys o to opravdu stál. Jsou na to programy a dokonce si můžeš zvolit druh filmu podle značky. Opačně, dostat šum ze zašuměné fotografie je už horší proces.

Tak alespoň jeden podvečerní od přívozu.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/510479/Podvecer_u_privozu.jpg

Ahoj, J.

Citovat příspěvek

8:16:54 20.04.2012

scala,
snažím se ještě jednou prokousat všema posledníma příspěvkama. V jednom z nich píšeš:

>>>A to už nemluvím o té hnusné umělohmotnosti dig, fotek.
>>>Extra třídu v tomto směru představuje nová Fujifilm Pro-X1,
>>>která i při relativně vyšší citlivosti dává fotky bez zrna. Když jsem si je prohlížel,
>>>tak jsem dostal strach, abych na těch super hladkých plochách neuklouzl.

Zajímavý názor! :-) Chudáci vývojáři se snaží co nejvíce vyždímat z čipu i při hodně vysokých citlivostech a ty jim jejich práci takto ohodnotíš! Ale proč ne? Je to tvůj názor a máš na něj právo. :-)

Já si zase naopak myslím, že to zrno ( šum ), do smímku hladkého naimplantuješ snadno, když bys o to opravdu stál. Jsou na to programy a dokonce si můžeš zvolit druh filmu podle značky. Opačně, dostat šum ze zašuměné fotografie je už horší proces.

Tak alespoň jeden podvečerní od přívozu.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/510479/Podvecer_u_privozu.jpg

Citovat příspěvek

7:14:27 20.04.2012

Ještě pro úplnost snímek anglických učitelek pro Jarouše.
Toto podání snímku je určitě pro zmíněnou tonalitu snímku příznivější, mně se ale první úprava snímku líbí víc a proto ji dělám.
Netvrdím ale, že je správná, je to pouze věc mého vkusu. :-)

Citovat příspěvek

2:11:01 20.04.2012

m.e.
Je to přesně tak, ať si kdo říká co chce. A tvůj příspěvek by se měl vytesat do skály! ( žádná narážka na našeho přítele scalu, prosím!! :-) )

Teď jsem právě zasedl k počítači, protože se mně honilo v hlavě vyvolávání filmu s různým kouzlením, jak zde bylo psáno. A ejhle on všechno už popsal a velice trefně m.e. A přiznejme si "filmaři", kdo z vás si s filmem při vyvolání takto pohrává? Co znám současné propagátory filmu, tak si své filmy dosti potupně nechávají vyvolávat v labu! A to prosím i filmy černobílé, což už je pro mne úpně nepochopitelný! :-)
Měl jsem také na mysli to, že u filmu už je po jeho vyvolání "šmitec"! Film je vyvolán, možná i s předem nastaveným "kouzlením" ale po jeho vyvolání už s ním sotva něco provedu.
U digitální fotografie snad všichni, kdo to s fotografii myslí vážně fotografují do RAWu a ten se následně nechá zpracovat tak, že se o tom "filmařům" ani nesní. Pochopitelně musí být snímek dobře naexponován, to ale platí u filmu také.
Myslím, že kdybych se o tomto více rozepisoval, tak se budu po m.e. jen opakovat. A to nechci!! :-)
"Filmařům" bych prostě nechal jejich iluze! Nakonec já se také občas k filmu vracím, ale spíše z nostalgie a jen abych si po čase opět přivoněl k vývojce a ustalovači a možná, abych práci s filmem nezapomněl, určitě ne ale proto, abych udělal fotografii lepší, než z digitálu! I co se oné tonality týká!!
A časem bude ještě hůř, nebo lépe? Jak pro koho? :-)

Mějte se fajnově a všem dobrou noc! J.

Citovat příspěvek

Autor: ce

22:45:01 19.04.2012

homeer,
tiež pekná a výborný pp (tu)

m.e.,
"Pokud dnes digitalni fotka (zejmena, hovorime-li o tom na foru Leica) nestoji za nic, je to spis problem remesla - tak jako u filmu."
súhlasím (tu)

Citovat příspěvek

22:36:17 19.04.2012

Zkusim trochu pichnout do vosiho hnizda.

[ital]třeba ta dívka s ubrouskem vedle gestikulující učitelky. Mám za to, že na filmu by její tmavá bunda odhalila víc viditelných detailů (různé záhyby, prošití atd.), zkrátka, že by bylo vidět víc odstínů šedé, velmi jemně odstupňovaných.
.
.
.
Kdyby tohle neexistovalo, nebyla by stále řazena černobílá fotografie z filmu nad odbarvený digitál. [/ital]

S filmy jsem delal o mnoho vic let nez s digitalem, ale jak se od toho puvodniho zpusobu mysleni postupem casu odpoutavam, vidim to jinak. Ta tmava bunda je tmava tak, jaky jas mas nastaveny na monitoru. Kdyz pridas jas, bude tam kresby vic. To je volba autora, ne omezeni media. Josef to volil pri zpracovani takto, ale kdyby chtel, mohl by ty stiny projasnit vic - M9 ma ve stinech obrovskou rezervu.

Pokud se tyce nadrazenosti CB fotografie - o tom v poslednich letech docela ztracim iluze. Jeden priklad tady z fora - Lubovy fotografie z Ameriky. Myslim, ze te tonalite neni co vytknout. Charakter filmu tvori vice ci mene senzitometricka krivka, spektralni citlivost, lokalni kontrast a zrno. U filmu tohle muzes do urcite miry ovlivnit vyberem filmu, filtru a vyvojky. U digitalu se da tohle ovlivnit taky, jen to chvili trvalo, nez jsme se to naucili. Tisk uz dnes se stredne kvalitni tiskarnou neni taky problem a ma moznosti sirsi, nez klasicke zpracovani, at uz se tyce typu materialu, nebo moznosti delat fotky vetsi nez 50x60.

[ital]S tonalitou to vidím tak, že film má tu krásnou prohnutou gradační křivku, kdežto snímač má víceméně přímku. A pokud se začne v editoru upravovat do tvaru S, tak si myslím, že se dostanou horší výsledky, než by se dostaly, kdyby měl snímač rovnou "eskovou" charakteristiku.

Kromě toho jsem přesvědčen, že s černobílým filmem se dá po stránce gradace doslova kouzlit.

Vezměte si třeba scénu s velkým rozsahem jasů. U černobílého filmu mohu expozici záměrně prodloužit a potom zkrátit dobu vyvolávání, mohu ještě nasadit i hodně vyrovnávací vývojku nebo rovnou vyvolávat v dělené vývojce atd. A pár praktik mohu nasadit i v pozitivním procesu. Výsledkem potom budou fotky s obrovskou škálou polotónů, s velice jemnými tonálními přechody. Na to digitál + tiskárna zatím sotva má. [/ital]

Snimac ma primku. Muzu ji ale pokroutit jak chci a peclive si vyhrat s tim, abych mel detaily presne tam, kde je potrebuju. Je to interaktivni, vizualni a vratny proces, kde vidim, co delam. U vyvolavani filmu nevidim nic a jen tusim, jak to dopadne. A musim to delat pro cely film stejne, takze kdyz tam mam snimky focene s mekkym objektivem bez antireflexnich vrstev na plnou diru a jine, focene zaclonenym Zeissem, nektere z nich to zpracovani odnesou. Navic u filmu u tzv. modernich emulzi se ta krivka taky spis podoba primce, aspon ve svetlech. Tohle krouceni pak vubec nepripada v uvahu u barevnych filmu, kde zadne vyrovnavaci vyvojky neexistuji. Nemluve o tom, ze u digitalu lze delat lokalni upravy a vselijaka maskovani, o jakych se nam u filmu ani nesnilo, muzeme "nasazovat" barevne filtry az po vyfoceni, menit lokalni kontrast neostrou maskou s velikym polomerem a jinak ovlivnovat tonalitu...

Pokud dnes digitalni fotka (zejmena, hovorime-li o tom na foru Leica) nestoji za nic, je to spis problem remesla - tak jako u filmu.

Citovat příspěvek

Autor: homeeer

21:26:10 19.04.2012

josef38, ce:

Díky. Tady je ještě jedna fotka z toho místa: http://homeeer.wz.cz/leica/L1033906.jpg

Citovat příspěvek

20:37:49 19.04.2012

Dodatečně prohlíží EXIF. Clona byla 1,4!

Citovat příspěvek

20:35:41 19.04.2012

scale, děkuji za reakci na můj příspěvek! :-)

>>>Kromě toho jsem přesvědčen, že s černobílým filmem se dá
>>>po stránce gradace doslova kouzlit.

S tímto musím souhlasit, to samé ale plati pro digitální informaci.

Myslím, že debatu na toto tema můžeme klidně posledníma příspěvkama uzavřít!

Na odlehčení jeden snímek z dnešní hospůdky, na tonalitu pochopitelně kašlajíc. EXIF je doufám zachován. :-) Mějte se! J.

Citovat příspěvek

19:11:36 19.04.2012

Jarouš:

pochopil jsem, jak to myslíš a asi to tak je. Tedy rozhodně tedy to rozpitější zrno filmu :)
--------------------------

Jarouš a Josef:

S tonalitou to vidím tak, že film má tu krásnou prohnutou gradační křivku, kdežto snímač má víceméně přímku. A pokud se začne v editoru upravovat do tvaru S, tak si myslím, že se dostanou horší výsledky, než by se dostaly, kdyby měl snímač rovnou "eskovou" charakteristiku.

Kromě toho jsem přesvědčen, že s černobílým filmem se dá po stránce gradace doslova kouzlit.

Vezměte si třeba scénu s velkým rozsahem jasů. U černobílého filmu mohu expozici záměrně prodloužit a potom zkrátit dobu vyvolávání, mohu ještě nasadit i hodně vyrovnávací vývojku nebo rovnou vyvolávat v dělené vývojce atd. A pár praktik mohu nasadit i v pozitivním procesu. Výsledkem potom budou fotky s obrovskou škálou polotónů, s velice jemnými tonálními přechody. Na to digitál + tiskárna zatím sotva má.

A to už nemluvím o té hnusné umělohmotnosti dig, fotek. Extra třídu v tomto směru představuje nová Fujifilm Pro-X1, která i při relativně vyšší citlivosti dává fotky bez zrna. Když jsem si je prohlížel, tak jsem dostal strach, abych na těch super hladkých plochách neuklouzl :D

hezký večer

Citovat příspěvek

Autor: Jarouš

18:41:24 19.04.2012

Josefe, třeba ta dívka s ubrouskem vedle gestikulující učitelky. Mám za to, že na filmu by její tmavá bunda odhalila víc viditelných detailů (různé záhyby, prošití atd.), zkrátka, že by bylo vidět víc odstínů šedé, velmi jemně odstupňovaných. Jestli je to ta tonalita, to nevím, víš, že na to nemám vzdělání. Kdyby tohle neexistovalo, nebyla by stále řazena černobílá fotografie z filmu nad odbarvený digitál. Myslím si, že toto je to hlavní, ne pracnost mokrého chemického procesu jako takového, ale to, co dokáže vjemově poskytout, zkrátka, co z něj vyleze. O naskenované podobě čb. filmu si myslím to samé (že je to vidět), ale hádat se kvůli tomu určitě nebudu... ;)

Citovat příspěvek

15:56:45 19.04.2012

Sparávná anglická učitelka z mateřské školky mně nenabídla nic, kromě tohoto gesta. Co znamená v angličtině, to nevím, mohu se jen domýšlet. :-)

Citovat příspěvek

15:21:04 19.04.2012

Správnej kluk! Hned jsme se zkamarádili, nabídl mně lentilku. Řízek už ale ne! :-)

Citovat příspěvek

Autor: ce

8:16:06 19.04.2012

homeeer,
RTON Jelenia Góra - nádhera (tu) (tu) (tu)

Citovat příspěvek

8:12:13 19.04.2012

homeeer.
tvůj poslední snímek potvrzuje mé úvahy ohledně tonality! :-) Líbí! Děkuji. J.

Citovat příspěvek

7:21:47 19.04.2012

V tomto ti rozumím, jen mně připadá slůvko "tonalita" jako jakési zaklínadlo, ke kterému se při porovnávání obou medií mnoho lidí uchyluje, když už neví, kudy kam! :-) ( neber to osobně, tebe tím nemyslím! )

Jestliže je digitální snímek dobře naexponován, to se nakonec pozná i podle histogramu, tak tonalita je potom jen hra v počítači s křivkama při úpravě fotografie a to aniž by snímek nějak kvalitativně utrpěl.

Když se nad tím jeden logicky zamyslí, tak by v tom přece nemohlo být nic jiného, než rozdílná senzitometrická charakteristika čipu oproti filmu. A to by se přece nechalo dodatečně ovlivnit. Kdyby tam tedy skutečně byla! Takže pro mne ta horší tonalita u digitálních snímků zatím moc argument není!

A jestliže se mýlím, tak mě z omylu někdo prosím vyveďte. Rád se nechám poučit. Děkuji, J.

Citovat příspěvek

23:13:38 18.04.2012

Josefe, velmi zjednodušeně: Oč je lepší kvalitní digitál po stránce ostrosti (než kinofilm, u špičkového středoformátu bych to rozhodně netvrdil), o to je lepší podání filmu z hlediska tonality.

Citovat příspěvek

Autor: homeeer

22:10:47 18.04.2012

RTON Jelenia Góra (M8.2 + Summicron-M 35 mm):

http://homeeer.wz.cz/leica/L1033907.jpg

Citovat příspěvek

21:51:40 18.04.2012

Jarouš:
Přehlédl jsem tvůj příspěvek, promiň. :-)

Trochu nerozumím tomuto:
>>>..Uplně něco jiného je tonalita, tam to vidím přesně obráceně (v černobílém provedení).<<<

Děkuji za upřesnění. J.

Citovat příspěvek

20:43:09 18.04.2012

scala:
svého času zde byla zmínka o FUJI-PRO-X1
Mrkni se na toto:

http://leicarumors.com/2012/04/11/quick-leica-m9-vs-fuji-x-pro1-image-comparison.aspx/

Je to ovšem jen pro zajímavost. O výhodách a nevýhodách obou značek už jsme si zde povídali!

Osobně těmto testíkům velkou váhu nedávám. Většinou záleží na tom, kdo si je objednal.

Citovat příspěvek

19:15:04 18.04.2012

scala: Josef to asi myslel tak, že film neposkytuje tak výraznou hranovou ostrost, jako kvalitní digitál. Na hranách se jeví jakoby "rozpitější", něco, jako se inkoust z plnícího pera trochu rozleje do okolí a tužší inkoust z propisovačky tohle neudělá a čára z ní je více hranově celistvá. Proto ta větší hranová ostrost více odhalí rovinu zaostření, než by ukázal kinofilm, kde velikost zrna ostré přechody přece jenom trochu maskuje. Tady už kinofilm s M9 soutěžit nemůže, pár takových porovnání jsem měl možnost prohlížet. Je velmi těžké najít u M9 detaily, které na filmu nejsou, ale úplně všechno z toho digitálu vypadá ostřeji. Uplně něco jiného je tonalita, tam to vidím přesně obráceně (v černobílém provedení).

Citovat příspěvek

18:50:08 18.04.2012

Zemřela Dagmar Hochová.

I když hodně fotila na 6x6 a později nikkormatem, tak měla i leiku

Citovat příspěvek

18:44:43 18.04.2012

scala, to porovnání M6/ M9 by nám možná moc neřeklo. Specielně u filmu je asi dost veličin, které by porovnání zkreslilo. Hlavně citlivost filmu a jeho vyvolání. Potom i správné naskenování. Asi si to necháme, jako věc nevyřešenou. :-) Měj se, J.

Citovat příspěvek

Strana výpisu

4 ...

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: