Praktické srovnání makro objektivů Sigma - Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF

 

Kde se koná výstava fotografií Luďka Vojtěchovského?

V dnešní soutěži hrajeme o:



Recenze - profi technika

Praktické srovnání makro objektivů Sigma

Sigma makro objektiv

12. července 2004, 00.00 | V minulém článku na téma makrofotografie u DSLR jsme se zabývali možnostmi jak dosáhnout skutečného makro měřítka 1:1 (tzv. snímání Life Size). Nyní Vám představíme 2 skutečné a vynikající makroobjektivy Sigma s měřítkem snímání 1:1. Který z nich je lepší a kolik stojí takový opravdu vynikající makroobjektiv?

Předmětem našeho testu byly dva makro objektivy Sigma a sice AF 105mm f/2.8 EX Macro a AF 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM . Oba patří do kategorie pevných skel neboli objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností. To je samozřejmě z hlediska kvality obrazu to nejlepší, co lze na trhu najít. Jakýkoliv zoom se jen těžko může pevným objektivům vyrovnat i když samozřejmě platí argument, že operační pohotovost a universálnost zoomů je jejich nespornou výhodou.

Objektiv Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM, clona f/11

S oběma objektivy jsme nafotili několik set fotografií a snažili se je prověřit v různých situacích. Fotili jsme v přírodě hmyz i květiny, fotili jsme ve studiu lidi i technické fotky. Všechny pořízené testovací obrázky byly nafoceny digitální zrcadlovkou Canon EOS 10D ve formátu RAW a následně převedeny do formátu JPG a zmenšeny do velikosti vhodné pro Internet. A výsledek?

Objektiv Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM

Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM

Technické parametry objektivu Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM

Bajonet Canon, Nikon, Pentax, Minolta, Sigma
Konstrukce 13 členů v 10 skupinách
Počet lamel clony 9
Maximální clonové číslo 32
Minimální zostřovací vzdálenost (snímač-předmět) 46cm
Minimální zaostřovací vzdálenost (poslední čočka-předmět) 23cm
Měřítko 1:1
Průměr filtru 72mm
Přední díl Při ostření se neotáčí, objektiv nemění při ostření svojí délku
Váha 945g
Délka 18cm
Obsah balení Objektiv, sluneční clona, praktická brašna na bezpečné přenášení objektivu
Orientační cena 7/2004 21.500,- Kč vč. DPH

Positiva
Tento objektiv nás doslova učaroval! 180mm ohnisko je již slušný makro-tele-objektiv, jehož minimální zaostřovací vzdálenost 46cm hodnotíme jako praktičtější (zaostřovací vzdálenost od poslední čočky je 23cm). Přes delší ohnisko vynikající světelnost f/3.5, která se mimo jiné projeví tím, že máte světlý obraz v hledáčku a vidíte co fotografujete! To totiž u makra, kde často fotíte v různých dírách (pavouci), pod kořeny atp. a často ručně ostříte na matnici v hledáčku, velmi brzy oceníte. Vynikající HSM ostření (ultrazvukové motory) je rychlé, tiché a přesné a co víc, ostřící kroužek se při ostření neotáčí a tím vám nekroutí ruku! Navíc přesně doostřovat tam kam potřebujete můžete i se zapnutým auto focusem - Vaše ostření se totiž s auto focusem sčítá! Nic lepšího snad už nejde vymyslet. Z objektivu se navíc nic nevysouvá (to je ta zkratka IF – Internal Focusing), objektiv nemění svojí délku a celkově působí velmi kompaktně, utěsněně, odolně a jako high-tech (to je značka EX). A to jsou vlastnosti, které se při praktické práci v terénu, přírodě, na cestách atp. velmi ocení. Z hlediska kvality obrazu překonává tento objektiv druhý testovaný, i když rozdíly nejsou nijak markantní. Značka APO, která značí kompenzovanou chromatickou vadu, je prostě trochu znát. Vynikající obrazové vlastnosti objektivu se projeví i na nádherně, měkce a rovnoměrně rozostřeném pozadí mimo hloubku ostrosti. Levnější objektivy tam totiž vytvářejí ošklivé mnohaúhelníkové fleky. I když má objektiv ve svém názvu ukryté slovo Macro, nikde není psáno, že jej nemůžete použít jako vynikající portrétní, krajinářský nebo obecný tele-objektiv. Pevné ohnisko 180mm je totiž vysoce praktické a široce použitelné. Za positivum chápeme i fakt, že s objektivem dostanete též sluneční clonu na bajonet a praktickou polstrovanou brašnu. To u řady jiných výrobců je nutné draze dokupovat.

Objektiv Sigma  AF 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM, clona f/16

A nevýhody?
Jedna z nevýhod je cena, rozměr a váha. Tyto parametry jsou přirozeně dány jeho vynikajícími vlastnostmi, ale přeci jenom tahat po horách 1kg navíc je třeba rozmyslet. Další problém, kterého jsme si všimli a na nějž jsme našli stížnosti i jinde je, že HSM ostření se v náročných světelných podmínkách občas vydává špatným směrem a trochu zmateně se snaží najít místo správného zaostření. Drobná vada na jinak perfektním a výše chváleném ostření. Dodejme však, že díky možnosti makra je ostřící rozsah extrémně dlouhý a auto focus nemá lehkou úlohu. Možná i z tohoto důvodu je na objektivu přepínač rozsahu ostření:

  • Poloha FULL – HSM ostření hledá místo optimálního zaostření v celém rozsahu od makra po nekonečno
  • Poloha 0.61m-nekonečno - rozsah pro „běžnou“ práci
  • Poloha 0.46-0.61m – rozsah pro makro

Asi poslední výtka – silná zbraň tohoto objektivu a sice ostrost obrazu znatelně klesá při maximálním clonovém čísle f/32. Z tohoto důvodu bychom asi clonu f/32 raději nepoužívali.

MTF charakteristiky a komentář k nim
MTF charakteristiky jsme převzali z propagačního materiálu firmy Sigma - "Sigma-objektive im BAS-Objektivtest" z čísla 05/00, výsledek testu "super", hodnocení optiky 9.6 z 10 bodů, hodnocení mechanického provedení 9.4 z 10 bodů.

MTF charakteristiky objektivu Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM

MTF charakteristiky jsou asi nejobjektivnějším způsobem popisu vlastností objektivu a stručně řečeno ukazují ostrost (červené čáry) a brilanci (černé čáry) objektivu od středu obrazového pole (levá část osy x) po roh obrazu (pravá část osy x) a to pro různé clony (plné čáry jsou při cloně f/3.5 a čárkované čáry jsou při cloně f/7) a pro ohnisko 180mm a pro makro 1:2. Ostrost a brilance se udávají v % přičemž 100% znamená, že obraz produkovaný objektivem je identický s originálním obrazem. Pro ty z Vás, kteří nejsou zběhlí ve čtení MTF charakteristik, je možné okomentovat tento objektiv jako vynikající a cca 80% ostrost i brilanci je možné hodnotit jako nadstandardní a navíc s minimálním poklesem směrem od středu obrazu. Navíc je třeba si uvědomit, že DSLR mají menší čip, takže okrajové oblasti obrazu (cca 1/3) se vůbec neuplatní.

Objektiv Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro

Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro

Technické parametry Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro

Bajonet Canon, Nikon, Pentax, Minolta, Sigma
Konstrukce 10 členů v 9 skupinách
Počet lamel clony 8
Maximální clonové číslo 45
Minimální zostřovací vzdálenost (snímač-předmět) 31cm
Minimální zaostřovací vzdálenost (poslední čočka-předmět) 12cm
Měřítko 1:1
Průměr filtru 58mm
Přední díl Při ostření se neotáčí, objektiv při ostření mění svojí délku
Váha 450g
Délka 9.5-15cm
Obsah balení Objektiv, sluneční clona, praktická brašna na bezpečné přenášení objektivu
Orientační cena 7/2004 14.000,- Kč vč. DPH

Positiva
Tento objektiv je z trochu nižší cenové třídy. Jeho velkou výhodou je právě rozumná cena, malý rozměr a váha a vynikající světelnost (f/2.8 při ohnisku 105mm rozhodně patří mezi skvělé parametry). Díky světelnosti f/2.8 opět nirvána při pohledu do hledáčku. Z hlediska obrazové kvality je velmi dobrý, rozdíl mezi předchozím skoro 2x dražším objektivem najdete až při podrobném zkoumání, porovnání obou fotek vedle sebe a zvětšeninách nebo výřezech alespoň A4. Nevidíte-li obě fotky v přímém srovnání vedle sebe, nemáte šanci najít jakýkoliv rozdíl. I tento objektiv potvrzuje své vynikající obrazové vlastnosti nádherně, měkce a rovnoměrně rozostřeným pozadím mimo hloubku ostrosti. Možnosti použití objektivu opět nejsou omezeny na makro, ale pokryjí i portrét, krajinu atd. S objektivem dostanete opět sluneční clonu a praktickou polstrovanou brašnu – opět chválíme!!

Objektiv Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro, clona f/11

Negativa
Při primárním použití jako makro objektiv je otázkou, jestli zaostřovací makro vzdálenost 31cm od snímače (12cm od poslední čočky) není málo. Pro přírodu a hmyz to moc vhodné není, otázkou tedy je co budete jako makro fotografovat. Ostatní nevýhody budou jen popisem nevýhod zvoleného technického řešení, které je samozřejmě poplatné ceně objektivu. Nejedná se tedy o nevýhody v pravém slova smyslu, ale o odlišnosti ve srovnání s předchozím téměř 2x tak drahým objektivem. Tím, že tento objektiv není vybaven vnitřním zaostřováním (IF – Internal Focusing) při zaostřování se vysouvá přední díl a tím objektiv mění svojí celkovou délku. To může plašit živé tvory, případně se mohou měnit světelné podmínky snímaného předmětu změnou stínění či to může komplikovat použití makro blesků. Zvolený levnější systém ostření pomocí klasických motorů s převody je ve srovnání s HSM pomalejší a hlučnější. Ostřící kroužek se tak jako u všech objektivů s klasickým ostřením při ostření otáčí a pokud objektiv držíte právě za ostřící kroužek, tak vám kroutí ruku. Sigma si tuto nevýhodu uvědomila, a tak ostřící kroužek je možné posunout cca 5 mm dopředu a vycvaknout ho z ostřícího systému. Potom se volně otáčí nezávisle na ostření. Ruční doostřování je totiž při zapnutém auto focusu stejně nemožné. Toto řešení je možná trochu nezvyklé, ale po několika minutách si na něj snadno zvyknete a je překvapivě funkční! Pomalejší klasické ostření je možné též trochu urychlit použitím přepínače rozsahu ostření, který má tentokrát jen 2 polohy:

  • Poloha FULL – ostření hledá místo optimálního zaostření v celém rozsahu od makra po nekonečno
  • Poloha LIMIT – ostří se buď v normálním rozsahu 0.4m-nekonečno nebo makro rozsahu 0.313-0.37m

Sluneční clona není na bajonet ale na závit, což je trochu méně praktické ale akceptovatelné.

MTF charakteristiky a komentář k nim
MTF charakteristiky jsme opět převzali z propagačního materiálu firmy Sigma - "Sigma-objektive im BAS-Objektivtest" z čísla 06/99, výsledek testu "super", hodnocení optiky 9.0 z 10 bodů, hodnocení mechanického provedení 9.0 z 10 bodů.

MTF charakteristika objektivu Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro

A opět jako výše ostrost (červené čáry) a brilance (černé čáry) objektivu od středu obrazového pole (levá část osy x) po roh obrazu (pravá část osy x) a to pro různé clony (plné čáry jsou při cloně f/2.8 a čárkované čáry jsou při cloně f/5.6) a pro ohnisko 105mm a pro makro 1:1. Ostrost a brilance se udávají v % přičemž 100% znamená, že obraz produkovaný objektivem je identický s originálním obrazem. Opět komentář - objektiv je vynikající a cca 80% ostrost i brilanci je možné hodnotit jako nadstandardní a navíc s minimálním poklesem směrem od středu obrazu. Při makru 1:1 mírně klesá brilance obrazu ale opět je nadstandardní.

Obrazové porovnání
První série snímků byla snímána tak, aby terč přibližně vykryl celé obrazové pole objektivu. Snímáno bylo fotoaparátem Canon EOS 10D, auto focus na střední zaostřovací bod, formát RAW s následným převodem do JPG, všechny parametry normal, uživatelské vyvážení bílé. Výřez z střední části terče 200x300pixelů. Celý nafocený obrázek terče ve formátu JPG si můžete stáhnout po kliknutí na výřez.

Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO
Macro IF HSM

Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro

Clona f/11, celý terč

Druhá série snímků byla snímána na minimální zaostřovací vzdálenost v makro měřítku přibližně 1:1. Snímáno fotoaparátem Canon EOS 10D, auto focus na střední zaostřovací bod, formát RAW s následným převodem do JPG, všechny parametry normal, uživatelské vyvážení bílé. Výřez z úplného kraje obrázku 200x300pixelů. Celý nafocený makro obrázek středu terče ve formátu JPG si můžete stáhnout po kliknutí na výřez.

Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO
Macro IF HSM

Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro

Minimální clona f/3.5, f/2.8, maximální makro

Třetí série snímků byla snímána v exteriéru na minimální zaostřovací vzdálenost v měřítku přibližně 1:1. Snímáno fotoaparátem Canon EOS 10D, auto focus na střední zaostřovací bod, formát RAW s následným převodem do JPG, všechny parametry normal, uživatelské vyvážení bílé. 2x zmenšený výřez 400x600pixelů ze středu obrázku. Celý nafocený obrázek ve formátu JPG si můžete stáhnout po kliknutí na výřez.

Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO
Macro IF HSM

Sigma AF 105mm f/2.8 EX Macro

Clona f/3.5, maximální makro

Závěr
Rozhodnete-li se koupit skutečný makro objektiv 1:1 (tzv. Life size), tak dobrou zprávou je, že nelze v principu koupit špatně. Makro objektivy jsou přeci jenom trochu speciální třída a kupují je jen ti, kteří vědí co a jak chtějí. Proto i výrobci nedělají makro „šidítka“ ale pouze objektivy vyšší třídy. Špatnou správou je, že makro objektiv něco stojí a ty nejlepší jsou také nejdražší. Platí tedy rovnice: "Čím více peněz - tím více muziky".

Objektiv Sigma AF 180mm f/3.5 EX APO, clona f/32

Asi nejpodstatnějším parametrem je minimální snímací vzdálenost. Tady je výběr od cca 20cm do cca 50cm, bohužel čím delší je minimální snímací vzdálenost, tím vyšší je i cena objektivu. Dokladem vyšší třídy makro objektivů je i skutečnost, že všechny nám známé makro objektivy 1:1 patří do kategorie pevných ohniskových vzdáleností (nejsou to zoomy) a všechny mají vynikající světelnost f/2.8 až f/3.5. Ve srovnání se zoom objektivy s možností makra 1:2 poskytují dramaticky lepší světelnost, ostrost a brilanci obrazu, zejména při zvětšování na větší formáty fotografií.

Oba testované makro objektivy Sigma patří bezesporu ve své kategorii mezi špičku a po 14 dnech mazlení se s nimi se nám bude špatně loučit. Takže uvažujete-li o makru a jste-li ochotní do něj investovat – nevynechejte je ze svých úvah, můžeme je jen doporučit! Udělají vám nejen skvělou službu, ale i každodenní radost tak jako nám.

Tématické zařazení:

 » Ostatní  » FotoTechnika  

 » Recenze  » Recenze - příslušenství  

 » Recenze  

 » Recenze  » Recenze - profi technika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Makro 105

Autor: Radio Muž

Založeno: 12.07.2004, 10:03
Odpovědí: 4

- Možná by stálo za to uvést že Sigma 105mm Makro má clonu až F45.

Odpovědět na příspěvek

RE: Makro 105

Autor: Roman Pihan Muž

Založeno: 12.07.2004, 14:15

Máte pravdu, je to sice v technických parametrech, ale není to vypíchnuté. Pravdou též je, že podobně jako u Sigmy 180mm je kresba Sigmy 105mm při f/45 též velmi měkká (difrakce).

Odpovědět na příspěvek

RE: Makro 105

Autor: Capone Muž

Založeno: 08.08.2004, 11:04

Omyl, jenom F32 ;) kdybych ho neměl, tak tě neopravujuuu! :)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Makro 105

Autor: monys Muž

Založeno: 10.09.2004, 12:43

omyl...mam tenhle objektiv na canona a ma opravdu clonu 45...

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: Makro 105

Autor: Kojot Muž

Založeno: 07.12.2004, 13:38

zalezi na tom, na jaky fotak ta sigma je. nikon a myslim pentax maji max. f 32, canon a minolta 45.

Odpovědět na příspěvek

???

Autor: BoBo Muž

Založeno: 12.07.2004, 10:47
Odpovědí: 2

Sorry za trapnu otazku ... ale ako je to pri porovnani s digikompaktami ... Predsalen 20cm makro nie je zas az tak blizko... a teda portret mravca sa s tym odfotit asi neda :o) ... Alebo sa mylim ??? Ked to porovname s pseudozdkadlovkami ... niektore maju makro od 2 cm ...

Odpovědět na příspěvek

RE: ???

Autor: Roman Pihan Muž

Založeno: 12.07.2004, 14:13

Záleží na tom, co fotografujete. Vše živé vám uteče, stíníte si, vylučuje to použití blesku i makroblesku a někdy ani objektivem k předmětu nemůžete (má něco před sebou nebo je v díře). Profesionální makro objektivy se proto dělají od cca 20cm do 50cm. 2cm u kompaktů je spíš takový "vyšlák". I když někdy taky dobře poslouží.

Odpovědět na příspěvek

RE: ???

Autor: Jan Brezina Muž

Založeno: 12.07.2004, 18:23

Kdyz se podivate na originaly ukazkovych fotografii, myslim, ze hned pochopite kde je rozdil mezi specialnimi makro objektivy a makrem u kompaktu.

Odpovědět na příspěvek

Poradí někdo???

Autor: Analfabet Muž

Založeno: 28.04.2006, 01:43
Odpovědí: 2

Není mi jasné, jaký je rozdíl mezi příklad: 100mm objektivem normálním a 100mm objektivem s označením makro. Vím, že snímá 1:1, ale nevím co to znamená a taky by mě zajímalo když si ho koupím, to budu muset fotit na tu snímací vzdálenost př. 30cm, nebo budu moct fotit i vzdálenější objekty ???? Poradí mi někdo ???
Ještě jedna věc mě zajímá a sice: všude se píše, že kvalita pevných skel je lepší než zoom objektivů tak bych se chtěl zeptat když si koupím třeba pevnou 50/1,8 pro canon za 3300Kč budu mít lepší kvalitu fotek než z objektivu 24-70/2,8L při stejné ohnisku nebo ne???? Poraďte prosím někdo.

Odpovědět na příspěvek

RE: Poradí někdo???

Autor: Roman Pihan Muž

Založeno: 28.04.2006, 07:56

1. Makro objektiv je zcela normální objektiv, který ale umí zaostřit na velmi krátkou vzdálenost (např. 20cm - počítá se od senzoru). Umí samozřejmě zaostřit i na nekonečno, takže s ním lze fotit zcela normálně.
2. Měřítko snímání je poměr velikosti objektu (třeba moucha) ku jeho obrazu na senzoru. Měřítko 1:1 tedy znamená, že 1cm moucha bude na senzoru zobrazena také jako 1cm. Toto měřítko se dosahuje právě při minimální snímací vzdálenosti.
3. Obecně kvalita pevných skel je opravdu nejvyšší. Vaše srovnání ale srovnává pevné sklo za 3.000,- se zoom objektivem za 40.000,-! Tam bych odhadoval, že kvalita bude podobná - tj. u obou nadstandardně vysoká.
Jinak více o objektivech najdete v seriálu zde http://www.fotografovani.
cz/art/tech_vybirame_jak/
rom_lenses1.html

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Poradí někdo???

Autor: Analfabet Muž

Založeno: 28.04.2006, 16:25

No nemít vás, tak nevím co bych dělal :-)
Děkuji moc.

Odpovědět na příspěvek

pavouk a korekce expozice

Autor: slamaritas Muž

Založeno: 12.05.2007, 16:40
Odpovědí: 0

Jen jedna připomínka. Fotografie pavouka u 105 a 180 jsou jinak exponované. 105/2,8 vlastním půl roku. Je to skvělý objektiv, už na plnou díru na portréty ostrý. ALE narozdíl od 180/3,5, který jsem měl na tři dny půjčený, tak u 105/2,8 musím mít trvale korekci expozice na -0,3. Škoda, že to v recenzi nezaznělo. Ten pavouk u 180 je podexponovoaný a přeexponovaný u 105/2,8. Copak jste si toho rozdílu pane Pihan nevšiml? Jsou to expozičně odlišné snímky. Když něco srovnánvám, tak stejným způsobem. Jinak to nedává jaksi smysl. Zvlášť, když jste nafotil tisíce snímků, jak píšete. Ona totiž expozice i na ostrost má velký vliv. Nedokážu to přesně vysvětlit, to umíte spíše vy.-). U 105/2,8 vidím jako velké mínus pomalé ostření, ale dá se na to pomocí omezovače zvyknout. Na makro fotím z 90% manuálně. Na vše ostatní AFko. 180/3,5 má kapánek hezčí bokeh než 105/2,8. Ale na druhou stranu 105/2,8 nemá žádnou chrom. aberaci. Po půl roce s tímto objektivem byla viditelná až u zvětšení na 150% a musím jí hledat. A to ještě u každé 30. fotky. Na kytičky, housenky a pomalejší živočichy je podle mně (kvůli váze, rozměrům) lepší 105/2,8. Na vážky a vše, k čemu se nemůžeme přiblížit (a taky živočichové, kterou jsou rychlejší - HSM) na asi 12cm je lepší 180/3,5. Navíc je kapánek ostřejší, ale rozdíly jsou procentuální. Můj upgrade bude Sigma 150/2,8. Která je ještě lepší, než 180/3,5. Zatím se Sigmou 105/2,8 DG MACRO spokojenost. Na portréty výborná, ta 180/3,5 je už podle mého názoru na portrétní focení moc dlouhá. Mně se často zdá až příliš dlouhá i ta 105. Obě tyto skla jsou sice zdánlivě podobná, ale ve reálu dost odlišná. Každý na jiný druh využití.

Odpovědět na příspěvek

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: