Tamron SP AF 4–5,6/70–300 Di VC USD - Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

Saal Digital

 

Jaký největší formát fotoknihy v řadě Professional Line ve formátu na šířku lze ve standardní nabídce Saal Digital Fotoservice objednat? Nápověda: Logo sponzora soutěže

V dnešní soutěži hrajeme o:



Recenze

Tamron SP AF 4–5,6/70–300 Di VC USD

tamron_sp70_300mm_tit_ok

15. února 2011, 00.00 | Dlouhoohniskový pankratický objektiv určený pro digitální zrcadlovky vybavené obrazovým snímačem plnoformátovým i formátu APS-H a APS-C. Nabízí kvalitní optickou konstrukci, novou technologii pohonu systému automatického zaostřování a v provedení pro zrcadlovky Canon a Nikon disponuje systémem optické stabilizace obrazu. A zaujme i precizním dílenským zpracováním a příznivou prodejní cenou.

Tamron SP AF 70–300 mm 1:4–5,6 Di VC USD je výkonný teleobjektiv se zoomem, který právem vzbudil velký zájem širokého okruhu fotografů. Jak je zřejmé z označení SP – Super Performance, patří do řady Tamron s nejvyšší optickou kvalitou. Jeho optická konstrukce je uzpůsobena pro použití na zrcadlovkách s plnoformátovým obrazovým čipem, odpovídajícím velikosti políčka kinofilmu (36 × 24 mm), a to s rozlišením až 24 milionů pixelů. Ale můžeme ho používat i ve spojení s digitálními zrcadlovkami s menším formátem snímače – s odpovídající změnou úhlu záběru. Kupříkladu při použití zrcadlovky se snímačem formátu APS-C (16 × 24 mm) se rozsah zoomu změní ze 70–300 mm na 109–465 mm (konverzní součinitel je 1,55).



Označení USD – Ultrasonic Silent Drive znamená, že objektiv používá nový „ultrazvukový“ elektromotorek Tamron pro pohon velmi rychlého, jemného a tichého mechanismu automatického zaostřování. Tento zoom je první objektiv, který nový systém pohonu autofokusu používá. Výrobce nový mechanismus označuje také jako „sportovní“, neboť zajišťuje opravdu rychlé zaostřování, což je příznivé pro fotografování sportu, zejména různých rychlých závodů nebo jiných akcí, anebo pro snímání rychle se pohybujících objektů obecně.



Moderní optickou konstrukci tvoří čočky vyrobené z vysoce kvalitních materiálů a použity jsou i prvky ze skla LD a XLD, tedy s nízkým a mimořádně nízkým rozptylem paprsků (LD – Low Dispersion, XLD – Extra Low Dispersion), které eliminují barevnou odchylku. Kvalitu optické soustavy zvyšuje také vícevrstvá antirexlexní ochrana nového typu, BBAR – Broad-Band Anti Reflection, která zlepšuje výkon za všech fotografických podmínek a zvyšuje propustnost světla s dlouhými i krátkými vlnovými délkami. Objektiv poskytuje ostrý obraz s výborným rozlišením a kontrastem v celém rozsahu zoomu a s výborně vyváženou reprodukcí barev.



Nejprve byl nabídnut v provedení pro digitální zrcadlovky Nikon, následovala verze pro zrcadlovky Canon a od března tohoto roku přibude i pro zrcadlovky a přístroje typu SLT Sony Alfa. Pro zrcadlovky Nikon a Canon je teleobjektiv vybaven efektivním systémem optické stabilizace obrazu (VC – Vibration Compensation), pro Sony Alfa bude bez funkce VC, neboť tyto přístroje mají systém stabilizace obrazu zabudovaný – typu Senzor-Shift. Systém stabilizace obrazu Tamron VC má obdobnou účinnost jako u objektivů AF 18–270 mm 1:3,5–6,3 Di-II VC LD Asp. [IF] Macro nebo AF SP 17–50 mm 1:2,8 XR Di-II VC LD Asp. [IF]. Umožňuje fotografovat z ruky s rychlostí závěrky delší o čtyři kroky než bychom museli použít bez stabilizátoru. Díky tomu je mnohem jednodušší fotografovat z ruky a za dostupného světla, tedy bez použití elektronického blesku, kupříkladu v interiérech, anebo pořizování večerních záběrů, a také s nastavením dlouhých ohniskových vzdáleností.



Na těle objektivu je klasický přepínač režimů zaostřování – AF/MF, ale i při použití autofokusu můžeme operativně a jemně ručně doostřit. Objektiv má vnitřní zaostřovací systém, tudíž se při ostření nemění jeho vnější rozměry. Neotáčí se ani jeho přední část, proto můžeme použít tvarovanou sluneční clonu (je součástí prodejního balení) a snadněji se používají cirkulární polarizační, neutrální dělené nebo efektové snímací filtry. Jen škoda, že stínítko nemá výsuvnou a odnímatelnou část – díky tomuto otvoru by ovládání filtrů bylo ještě snadnější.

Tamron SP 4–5,6/70–300 Di VC USD – důležité údaje:

  • Optická konstrukce: 17 prvků, 12 skupin; LD a XLD prvky
  • Úhly záběru (diagonální): 34° 21' – 8 °15'
  • Počet lamel clony: 9; optimalizovaný tvar otvoru
  • Nejvyšší clonová čísla: 32–45
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 1,5 m
  • Maximální poměr zvětšení: 1:4,03 (při f = 300 mm: MFD 1,5 m)
  • Průměr závitu pro filtry: 62 mm
  • Rozměry (Ø × délka): 81,5 × 142,7 mm (provedení pro Nikon)
  • Hmotnost: 765 g (provedení pro Nikon)
  • Díky zabudovanému elektromotorku autofokusu je bez omezení použitelný i v kombinaci s těly jako Nikon D3100/3000, D5000 nebo D60
  • Standardní příslušenství: tvarovaná sluneční clona HA005
  • Cena: 11 990 Kč
  • Uživatelský test a dva páry zkušebních fotografií



    Pro testy objektivu jsem využil tělo kompaktní digitální zrcadlovky vstupní úrovně Nikon D3100. Objektiv se kvalitně podílí na celkově výborné reprodukci scény. Kombinace fotoaparátu a objektivu zvyšuje kontrast jen mírně, stejně tak jen lehce vyhlazuje jemné detaily obrazu. Barevné artefakty a jasové i barevné moaré je velmi mírné. Třepení šikmých hran je nízké. Ačkoli je tedy objektiv nejvhodnější pro akční a sportovní fotografii, je výborně použitelný i pro další fotografické žánry včetně těch, kde vyžadujeme zachování tvarových detailů a struktur obrazu.



    Optické zkreslení obrazu v obou mezních polohách zoomu je minimální a plně odpovídá předpokladům pro tento typ objektivu. Stejně tak vinětace, úbytek jasu směrem do rohů obrazu, odpovídá typu a rozsahu zoomu a také použitému tělu zrcadlovky s obrazovým snímačem formátu APS.



    Komín I – s nastavenou nejkratší ohniskovou vzdáleností (70 mm/ekvivalent 105 mm u formátu kinofilmu). Čas expozice 1/250 s, clonové číslo 8, citlivost ISO 200.



    Komín II – s nastavenou nejdelší ohniskovou vzdáleností (300 mm/ekv. 450 mm). Čas expozice 1/250 s, clonové číslo 8, citlivost ISO 200.



    Noční město I – s nastavenou nejkratší ohniskovou vzdáleností (70 mm/ekv. 105 mm). Čas 2 s, clona 10, citlivost ISO 1600. Zde výřez, po



    Noční město II – s nastavenou nejdelší ohniskovou vzdáleností (300 mm/ekv. 450 mm). Čas 1/4 s, clona 8, citlivost ISO 3200.

    Stručný závěr

    Objektiv využívá kvalitní nové technologie, a to jak u systémů autofokusu a optické stabilizace obrazu, tak i u optické konstrukce, a má také precizní dílenské zpracování. Poskytuje ostrý obraz s výborným rozlišením a kontrastem v celém rozsahu zoomu, výborně vyvážená je i reprodukce barev, a to v různých podmínkách. Navíc je třeba vzít v úvahu, že jsem neměl k dispozici profizrcadlovku se snímačem velikosti políčka kinofilmu, ale kompaktní zrcadlovku vstupní úrovně. A samozřejmě velkou předností je také velmi příznivý poměr ceny a užitné hodnoty – výkonu.

    Tématické zařazení:

     » Ostatní  » FotoTechnika  

     » Recenze  » Recenze - příslušenství  

     » Recenze  

    Diskuse k článku

     

    Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

     

    ta obrazova kvalita ziadna velka slava

    Autor: aes Muž

    Založeno: 15.02.2011, 08:25
    Odpovědí: 1

    Ja ti neviem, ale nebyt toho ticheho ostrenia, ten objektiv prakticky nema co ponuknut:Ani cenou ani nejakou zvlastnou kvalitou vystupu, ani rozsahom.Rovnako sa obavam, ze ta kontrukcia bude typicky platovy tamron, aj ked samozrejme moze prekvapit. No z tejto propagacnej kvazirecenzie sa clovek tej pravdy vela nedozvie.

    Odpovědět na příspěvek

    RE: ta obrazova kvalita ziadna velka slava

    Autor: Martin Muž

    Založeno: 15.02.2011, 23:13

    Myslím že se mýlíš. Tento objektiv nabízí ve své třídě rozhodně dostatečně kvalitní konstrukci i kvalitní obrazový výstup. Spolu s dostatečně rychlým, přesným a tichým autofokusem, i velmi slušným stabilizátorem je jeho cena víc než konkurence schopná.
    P.S. Tebou víše zmiňovaný Pentax DA 55-300/f/4-5,8 je velmi slušné sklo, ale tenhle Tamron je bohužel opticky o něco lepší, a navíc s rychlejším a tišším ostřením. Bohužel proto, že se pro Pentax, alespoň podle mně dostupných informací, zatím nenabízí.

    Odpovědět na příspěvek

    RE:ta obrazova kvalita ziadna velka slava

    Autor: martin Muž

    Založeno: 15.02.2011, 08:35
    Odpovědí: 2

    Tamron uz davno nedela jen plastaky. Naopak si myslim, ze tenhle objektiv ma dobry rozsah i kvalitu za dobrou cenu. Jestli se muzu zeptat, tak jaky objektiv ti za podobnou cenu muze nabidnout lepsi kvalitu obrazu, ostreni, stabilizaci a rozsah ?

    Odpovědět na příspěvek

    RE: RE:ta obrazova kvalita ziadna velka slava

    Autor: aes Muž

    Založeno: 15.02.2011, 09:35

    No tak Pentax DA 55-300/f/4-5,8 ED je vdaka Pentaxu stabilizovany, ma vacsi rozsah, plne pouzitelny a minimalne s porovnatelnou kvalitou vystupu ako obrazky co tu vidim z tamrona, a za o tretinu, ci stvrtinu nizsiu cenu..Nie je vsak tichy a ani rychly, co tiez vie byt limitujuce. Lenze ani tento tamron nie je vseliek a je drahsi.

    Odpovědět na příspěvek

    RE: RE: RE:ta obrazova kvalita ziadna velka slava

    Autor: Muž

    Založeno: 15.02.2011, 09:41

    zase nachytřenej východňár......

    Odpovědět na příspěvek

    gg

    Autor: jirka Muž

    Založeno: 15.02.2011, 08:57
    Odpovědí: 0

    Zeptat se ho můžeš,ale neodpoví ti:-)Já ten objektiv mám a nestěžuju si-kresba,cena,ostření.
    ..a za tu cenu pro mě ok.Já jsem spokojenej a neplkám tady o něčem,co jsem neměl ani v ruce jako kolega "pan chytrý":-)

    Odpovědět na příspěvek

    kvalita objektivů Tamron.

    Autor: Petr Muž

    Založeno: 15.02.2011, 09:21
    Odpovědí: 0

    Kdysi jsem měl Tamron 18-200, pak pevnu \"devadesátku\" na makro a nyní mám pevnou \"stoosmdesátku\" na makro. Všechny tři objektivy měly (mají) naprosto bezchybné dílenské zpracování, lepší než Nikkor 18-135 a 18-70, se kterými jsem měl také tu čest. Co se týká optiky - dva zmiňované makro objektivy patří mezi jedny z nejlepších. Nedovolil bych si kritizovat něco, co neznám.

    Odpovědět na příspěvek

    Pěnkava

    Autor: pasahi Muž

    Založeno: 15.02.2011, 09:51
    Odpovědí: 1

    už i tady, nestačí ty jeho "recenze" v časopise FotoVideo, musí ty svoje moudra psát i sem ... Vždyť třeba tuhle část textu používá snad vždy a všude: "Optické zkreslení obrazu v obou mezních polohách zoomu je minimální a plně odpovídá předpokladům pro tento typ objektivu. Stejně tak vinětace, úbytek jasu směrem do rohů obrazu, odpovídá typu a rozsahu zoomu a také použitému tělu zrcadlovky s obrazovým snímačem formátu APS." Fakt bez komentáře, raději ...

    Odpovědět na příspěvek

    RE: Pěnkava

    Autor: K. Klíma Muž

    Založeno: 15.02.2011, 21:55

    Nevím, proč se zde navážíte do Jana Pěnkavy, který podle mě jednoznačně patří mezi nejlepší publicisty v oboru! Tato recenze dle mého názoru nemá chybu a je plně dostačující. Buďte proto tak laskav a příště si takové rádoby kritické komentáře odpusťe. Kdo jste a co jste dokázal, když už jste tak drzý a píšete takové ubohé komentáře?!

    Odpovědět na příspěvek

    Tamron

    Autor: markii Muž

    Založeno: 15.02.2011, 12:10
    Odpovědí: 2

    mel jsme kdysi Tamrona 28-300 , nejen ze po nekolika dnech se poskodil zamek , objektiv stale vyjizdel , motor nebyl USM a na dlouhem konci zaostrit bylo skoro nemozne , takze Tamron fakt ne , Kolega mel jiny model a podobne problemy , co jsem zkousel sigmy , tak nekterym take samovolne vyjizdel tubus , ale presto opticka kvalita je lepsi , hlavne u modelu EX

    Odpovědět na příspěvek

    RE: Tamron

    Autor: a4 Muž

    Založeno: 15.02.2011, 14:59

    Váš soud objektivů Tamron na základě 28-300ky na mě působí přinejmenším úsměvně. Ale přes to: kamarád měl "obyč" 70-300 Tamrona ke svému Pentaxu. Jasně, byl to plasťáček, ale za cenu kolem 3.5tis. s DPH překvapivě dobrá kresba; i tu aberaci, která nebyla z nejmenších, bych mu za ty peníze odpustil. Sám jsem měl rovněž možnost vyzkoušet Tamron 17-50(55?)/2.8 a opět vzhledem k ceně výborný sklo.
    Tož tak...

    Odpovědět na příspěvek

    RE: RE: Tamron

    Autor: markii Muž

    Založeno: 15.02.2011, 15:38

    mozna usmevne , ale ... skoda ze nemuzu vlozit dva stejne snimky z obou objektivu ,rozdil je na prvni pohled viditelny , takze 1 snimek z tamrona ... http://3a3.eu/st.jpg a druhy snimek ze sigmy ... http://3a3.eu/km.jpg

    o
    ba objektivy radove neco kolem cca 18-20.000

    Odpovědět na příspěvek

    Nikon 70-300VR

    Autor: jaroslav Muž

    Založeno: 15.02.2011, 14:33
    Odpovědí: 4

    Podle me za stejnou cenu co Nikon 70-300VR nema moc sanci.....Jinak Tamron dela jen plastaky, i kdyz uz maji solidnejsi zpracovani, vse je stejne z plastu, samo krome bajonetu.
    K vyjadreni o Pentaxu, ten neni na FF, to je podstatny rozdil!

    Odpovědět na příspěvek

    RE: Nikon 70-300VR

    Autor: Petr Muž

    Založeno: 15.02.2011, 15:32

    A co si myslíš že je na Nikkoru z kovu? Úplně to samé co na Tamronu - bajonet a pár součástek. Tak by mně zajímalo, proč říkáš Tamronu plasťák, když úplně stejný plasťák je Nikkor. A to je Tamron ještě těžší takže je možné, že více plastu je na Nikkoru :) Já nevím proč si všichni myslí, že když je to Tamron tak to mus být nějaký shit. Sám jsem držel v ruce pár Nikkorů, které byly mnohem hůře udělané jako Tamron.

    Odpovědět na příspěvek

    RE: RE: Nikon 70-300VR

    Autor: jaroslav Muž

    Založeno: 15.02.2011, 18:14

    Ja jsem reagoval na to ze nekdo psal, ze je to davno, co delal Tamron plastaky, ......Pisi jen ze je tomu dodnes, a zadny jejich objektiv neni kovovy, to je fakt, ne zadna teze, objektivu mam dost, mezitim jsem mel i nejake Tamrony, 90, jak AF tak i MF, a ted v posledni rade 19-35....Tamron ma proste ty schranky(tela objektivu) slabe, a jeslti si kdokoliv mysli neco jineho, at si zkusi napr. Tokinu, nesrovnatelne. Mimojine, Nikon 70-300VR ma solidnejsi zpracovani dle me nez vlajkova lod Tamronu, 70-200/2.8, o optice se nebavim, ta by mela byt lepsi, i kdyz se to neda srovnavat, je to jiny zoom, jinak zamereny. PS. Ja jsem rad ze mame konkurenci v techto segmentech, aspon mame z ceho vybirat.

    Odpovědět na příspěvek

    RE: RE: RE: Nikon 70-300VR

    Autor: Petr Muž

    Založeno: 16.02.2011, 08:45

    Nikkor 70-300 VR mám, takže vím o čem mluvím. Je to dobře udělaný objektiv, nicméně mně nové Tamrony připadají stejně dobré. Momentálně vlastním Tamron 180 3.5 macro 1:1 a můžu říci, že tento objektiv udělaný velice precizně a optika je rovněž vynikající.

    Odpovědět na příspěvek

    RE: RE: RE: RE: Nikon 70-300VR

    Autor: Petr 2 Muž

    Založeno: 19.02.2011, 21:49

    Krome jmena mame shodne rovnez zminene dva objektivy. Jakkoliv je T180 opticky na makro bez kompromisu, tak o to vic je s kompromisy na jine pouziti. Napr. se bokeh, kresba i kontrast zhorsuji se zvysujici se zaostrenou vzdalenosti. Do rekneme 5m je to v poradku, ale jakmile je zaostreno dale, tak je bokeh opravdu nevzhledny, kresba mekka a kontrast velmi trpi. Nemam to nikterak tomu objektivu vylozene za zle, vyuzivam jej vyhradne na macro a tam exceluje.
    Co se konstrukce tyce, po pul roce pouzivani jsem bez vetsi namahy ozvykal sroub od stativove objimky, takze ten material zadna hitparada neni:/

    Odpovědět na příspěvek

    kritici

    Autor: preq Muž

    Založeno: 15.02.2011, 15:23
    Odpovědí: 0

    Co kdybyste se, hoši, podívali třeba na http://www.slrgear.com/re
    views/showproduct.php/pro
    duct/1339/cat/all (je to docela uznávaný web), asi to sklo nebude zas takový šunt, když to zde hodnotí jako nejlepší ve své třídě, co?

    Odpovědět na příspěvek

    Udělejte si závěr sami

    Autor: makofoto Muž

    Založeno: 15.02.2011, 16:57
    Odpovědí: 0

    Měl jsem možnost tento objektiv testovat, když se dostal na trh. Na www.makofoto.cz se můžete podívat na porovnání s Nikkorem 70-300 a stáhnout si testovací fotografie - pak si můžete udělat závěr sami :)

    Odpovědět na příspěvek

    USA, teda D

    Autor: fn Muž

    Založeno: 16.02.2011, 09:51
    Odpovědí: 0

    Docela by mě zajímalo, kdy začne Tamron nasazovat ultrazvukové motorky masivněji do svých objektivů. Nejvíc by mě zajímala USD verze jejich světelné 17-50ky. Současná verze se po optické stránce, co jsem tak porůznu viděl, stejně příliš nepovedla, tak by pro mě mohli rychle zamakat na novém modelu - lepším a ultrazvukovém ;).

    Odpovědět na příspěvek

    Mám předchozí model a doporučuji

    Autor: garry_n Muž

    Založeno: 16.02.2011, 13:47
    Odpovědí: 1

    Mám předchozí model bez stabilizace a doporučuji. Používám ho na Nikon D90. Za neuvěřitelnou cenu 3600 Kč bez DPH jsou fotky ostré jako z mnohem dražšího objektivu. Rovněž rozsah 70 - 300 je super. Objektiv nemá žádné významné vady pouze jediná vada objektivu je trochu silnější aberace v nepříznivých podmínkách (vada se dá dobře odstranit) viz test na http://www.photozone.de/p
    entax/281-tamron-af-70-30
    0mm-f4-56-ld-di-macro-pen
    tax-k-review--lab-test-re
    port .

    Odpovědět na příspěvek

    RE: Mám předchozí model a doporučuji

    Autor: david4e Muž

    Založeno: 02.05.2011, 19:58

    taky ho mám-je fakt dobrej ale někdy blbne zaoustřování

    Odpovědět na příspěvek

     

     

    Vložit nový příspěvek

    Jméno:

    Pohlaví:

    ,

    E-mail:

    Předmět:

    Příspěvek:

     

    Kontrola:

    Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

    Kód pro ověření

     

     

     

     

     

    Přihlášení k mému účtu

    Uživatelské jméno:

    Heslo: