Co je to RAW a k čemu je dobrý? - Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Úpravy fotografií

Co je to RAW a k čemu je dobrý?

RAW_desktop

10. srpna 2005, 00.00 | Profesionály, kteří již ví, o čem fotografování do RAWu je, tento článek nijak neobohatí. Uživatelů digitální fotografie je však čím dál tím více a mnoha lidem toto slovíčko dělá problémy. Na co je RAW dobrý? Proč do tohoto formátu fotit, když se pak na kartu vejde výrazně méně snímků? A není lepší TIFF? Na to si odpovíme.

Profesionály, kteří již ví, o čem fotografování do RAWu je, tento článek nijak neobohatí. Uživatelů digitální fotografie je však čím dál tím více a mnoha lidem toto slovíčko dělá problémy. Na co je RAW dobrý? Proč do tohoto formátu fotit, když se pak na kartu vejde výrazně méně snímků? A není lepší TIFF? Na to si odpovíme.

Co je to RAW?
Slovíčko RAW není kupodivu zkratka, ale zcela běžné anglické slovo, které slovník přeloží mj. jako: surový, hrubý, nezpracovaný apod. Tato slova přesně vystihují to, co formát RAW nabízí. Je to soubor, který obsahuje nezpracovaná data ze snímače digitálního fotoaparátu. Snímač jakékoli technologie (CCD, Super CCD, CMOS)zachytí světlo a přemění jej na náboj, který se pomocí A/D převodníku změní na binární číslo. Jak velké záleží na typu převodníku, typicky je to 12 bitů, ale může být i více. Právě tato data se do RAWu zpravidla ukládají. Záleží však na konkrétním výrobci. Přesné údaje o tom, co se do RAWu ukládá, si výrobci střeží. Jde však prakticky o nejsurovější digitální data, která lze z fotoaparátu standardní cestou získat. Veškeré další úpravy, které jsou prováděny pro uložení snímku do formátu JPEG nebo TIFF, jsou již nevratné a ovlivňují kvalitu snímku.
Kromě těchto dat RAW také obsahuje informace o nastavení fotoaparátu (naměřená hodnota vyvážení bílé apod.), údaje o fotoaparátu, snímači a barevném filtru a malý náhled snímku, který slouží pro rychlé zobrazování při prohlížení ve fotoaparátu apod.

Na co je RAW dobrý?
Největší výhoda plynoucí z uložení nezpracovaných dat je logicky ta, že pozdější zpracování můžeme mít pod mnohem větší kontrolou. Ještě lépe řečeno, můžeme nastavení zpracování měnit dle libosti. U fotografování do klasických formátů jako je JPEG a TIFF musíme veškeré parametry snímku nastavit před jeho pořízením. To znamená: vyvážení bílé, ostrost, kontrast, saturaci barev a barevný prostor. Je dobré si uvědomit, že podobné operace prováděné později na JPEG souborech degradují (více, či méně) kvalitu, díky opětovnému ukládání (a s tím spojené kompresi snímku). Výhodou je také možnost expoziční kompenzace, což umožňuje ovlivňovat lehké podexponování a přeexponování snímku. To však nemůže plně nahradit správné nastavení expozičních hodnot při fotografování, a úpravy bez zjevných následků jsou omezené. Co měnit nemůžeme, je samozřejmě čas expozice, clonu, nebo citlivost.
Výměnou za svoji velikost nabízí RAW soubor možnost nastavení v klidu na PC a nikoliv před fotografováním. Můžeme si tak nastavit vyvážení bílé dle libosti a tyto změny ihned vidíme na monitoru.

Výhody:

  • možnost pozdějšího nastavení vyvážení bílé a ostatních parametrů bez ztráty kvality
  • kvalitnější snímky díky 12bitovému zpracování
  • menší soubory oproti formátu TIFF

Nevýhody:

  • větší soubory než JPEG snímky -> nutnost použití větších kapacit paměťových karet
  • z výše uvedeného důvodu delší ukládání dat do paměti
  • nutnost pozdějšího zpracování
  • problém s archivací a prohlížením
  • nekompatibilita RAW souborů od různých výrobců, nebo fotoaparátů
  • z výše uvedeného důvodu to není příliš vhodný formát pro distribuci (fotosběrny, tiskárny, DTP apod. jej velmi často neumí otevřít)

Pokud mezi výhody patří obrovská flexibilita v podobě úpravy snímku, pak na druhou stranu nás může děsit nekompatibilita mezi RAW formáty jednotlivých výrobců. Každý výrobce fotoaparátů, který umí ukládat v RAWu, nabízí také svůj vlastní program pro jeho úpravu, který však neupraví soubory od konkurence. Existují i řešení nezávislých společností, ovšem nic není ideální. Kódování některých parametrů v RAWu (např. vyvážení bílé u Nikonu D2X) jim navíc znepříjemňuje situaci. S tím také souvisí nutnost archivace odpovídajícího programu společně s RAW soubory.


Nikon Capture

Jak RAW prohlížet?
Situace se nyní velmi rychle lepší. V nedávné minulosti byla možnost prohlížení RAWu omezena pouze na fotoaparát a odpovídající software. V současné době se však stále více programů umí více, či méně s tímto formátem poprat a zobrazit jej. Kromě specializovaných programů již také existuje plugin pro Photoshop, který umí RAW načíst a následně zpracovat dle zadaných parametrů.
Zřejmě nejzásadnějším průlomem v prohlížení RAW souborů způsobil Microsoft, který prohlížeč ve formě rozšíření operačního systému nabízí pro Windows XP (možno stáhnout ZDE). Pro právě vyvíjenou verzi Windows Longhorn (Vista) slibuje i možnost jeho editace. V tomto ohledu se tedy blýská na lepší časy.


Capture One

RAW vs ostatní formáty
Jak bylo již napsáno, RAW nabízí surová nezpracovaná data bez jejich matematické komprese, jako je například u JPEG, kde každé uložení způsobí ztrátu kvality (v závislosti nastavené míře komprese). Úpravy jako vyvážení bílé jsou u ostatních formátů problematické a přinášejí určitou ztrátu kvality, resp. nutné úpravy snímku, kdežto zpracování RAWu nabízí nejlepší možnou úpravu. TIFF tedy rozhodně nedokáže nahradit schopnosti RAW formátu, nehledě na to, že jeho soubory jsou větší. To je způsobeno rozdílným způsobem ukládání dat. TIFF ukládá zvlášť každý barevná kanál (RGB), kdežto RAW pouze jeden, jasový. Každá buňka snímače díky RGB filtru zachycuje pouze jednu z těchto barev a výsledná barva pixelu se dopočítává pomocí složitých výpočtů z hodnot okolních buněk.
Nutno říci, že kromě RAWu také existuje poměrně nový formát společnosti Adobe, takzvaný "digitální negativ", DNG. Ten se snaží o vytvoření otevřeného standardu, ovšem významnější výsledky se zatím nedostavily.

Příklad využití

 
úprava vyvážení bílé

  
ukázka různých úrovní doostření (vypnuté, střed, maximum)

Shrnutí
Kdy vlastně do RAWu fotografovat? Pokud nejsme fajnšmekři, pak zřejmě fotografování narozeninové večeře v RAWu nutné nebude, protože se nejedná o nijak důležité snímky, kde by bylo nutné mít maximální výstupní kvalitu. Pokud však plánujeme nějaký snímek prezentovat veřejnosti, nebo dokonce prodávat, pak fotografování do RAWu má svůj smysl.

Tématické zařazení:

 » Zpracování  

 » Vybíráme  

 » Vybíráme  » Technologie  

 » Zpracování  » Úpravy fotografií  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: