Tip: Jak zahřát fotoaparát před mrazem obyčejnou bramborou - Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Tipy & triky

Tip: Jak zahřát fotoaparát před mrazem obyčejnou bramborou

11. března 2009, 00.00 | Znáte to, v podmínkách třeskuté zimy vám zatuhne fotoaparát či dojdou baterie v tu nejméně vhodnou chvíli, a hlavou se vám začnou prohánět myšlenky, jestli tomu šlo nějak zabránit. Přinášíme tímto jednoduchý tip, jak lze v zimě udržet fotoaparát v přijatelné provozní teplotě pomocí obyčejné brambory.

Jak je obecně známo, mráz není zrovna nejlepším přítelem digitální fotoaparátů. Pokud vám fotoaparát venku řádně promrzne, můžete například očekávat zatuhnutí displeje či rapidní úbytek kapacity baterií. V horším případě vám může na DSLR „zamrznout“ zrcadlo a v takovém případě je s fotografováním konec. Sice se obecně radí zahřívat fotoaparát alespoň pod bundou, ale ne vždy to lze pohodlně praktikovat. Nemluvě o tom, že focení v mrazu, tedy v teplotách pod 0° Celsia, většina výrobců fotoaparátu ve svých manuálech nedoporučuje a uživatel v takovém případě jedná na vlastní riziko.

Existuje nějaké jednoduché a levné řešení, jak udržet fotoaparát dlouho v řádném teple a předejít tak většině nepříznivých symptomů fotografování v mrazivém počasí? Ano existuje, například obyčejná brambora nám v tomto ohledu může hodně vypomoci! I když se to nezdá, je brambora – mimo toho, že jde o konzumní pochutinu – také velmi efektivním rezervoárem tepla a právě tento fakt lze při fotografování v mrazu zužitkovat.

Stačí bramboru či několik brambor ve slupce klasicky uvařit ve vodě a poté namísto jejich konzumace je zabalit do dalšího dobrého tepelného izolantu, kterým je kupříkladu hliníková folie. Horká brambora zabalená v hliníkové folii dokáže vydávat teplo poměrně dlouho a je velmi dobře skladná. Můžeme ji proto vložit například do fotobatohu či kapsy, také si lze mezi horké brambory dát ohřívat baterie fotoaparátu. Tím se lze vyvarovat promrznutí fotoaparátu a v něm uložených baterií například při delších pochodech v mrazivém počasí, kdy i v pouzdře uložené fotonářadí může notně promrznout (brambory ve fotobatohu pomáhají udržovat teplotu nad nulou). Pro jistotu je lepší ještě horké brambory v alobalu vložit do igelitového sáčku a omotat je například gumičkou (tím se vyvarujeme úniku nežádoucí vlhkosti).

Dalším pozitivem uvedeného „bramborového“ topení je i to, že pokud nás po delším fotografování přepadne hlad, tak také horká brambora (pokud máte po ruce sůl...) nemusí být k zahození.

Poznámka:
Výše popsaný způsob ohřívání fotoaparátu pomocí brambory by se měl používat pouze s rozvahou a prosím mějte na paměti, že jej provádíte na vlastní nebezpečí.

Ilustrativní obrázek č. 1: Povaříme brambory ve vodě (stejně dlouho jako kdybycho je chtěli zkonzumovat).

Ilustrativní obrázek č. 2: Uvařené brambory vyjmeme z vody, osušíme a poté je jednotlivě zabalíme do alobalové folie.

Ilustrativní obrázek č. 3: Horké brambory zabalené v alobalu (doporučujeme je ještě zabalit do igelitového sáčku) si v sobě uchovávají teplo poměrně dlouho, čehož se využít při ohřívání fotoaparátu či vyjmutých baterií.

Tématické zařazení:

 » Praxe  

 » Praxe  » Tipy & triky  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: