Objektiv Sigma 500 mm 1:4.5 APO EX DG v praxi - Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

Saal Digital

 

Jaký největší formát fotoknihy v řadě Professional Line ve formátu na šířku lze ve standardní nabídce Saal Digital Fotoservice objednat? Nápověda: Logo sponzora soutěže

V dnešní soutěži hrajeme o:



Recenze - profi technika

Objektiv Sigma 500 mm 1:4.5 APO EX DG v praxi

Sigma 500mm

30. března 2011, 00.00 | Objektivy s ohniskem delším než tři sta milimetrů patří mezi speciální techniku, se kterou se nepotká úplně každý fotograf. Díky naší cestě za raketoplánem Discovery jsme měli možnost delší dobu testovat jednu z nejdostupnějších pevných pětistovek a zde jsou naše zkušenosti.

Pokud toužíte po opravdu dlouhém ohnisku, máte tři možnosti. Nejdostupnější a rozměrově nejpříjemnější jsou objektivy se zrcadlovkou konstrukcí, jako je například Sony 500/8 Reflex, Vivitar 500/8 Reflex apod., které však nabízejí velice špatnou světelnost a většinou ani kresba není nijak úchvatná. Zejména pro pohyblivé scény nejsou příliš vhodné.

Druhou, cenově nejdostupnější a navíc nejuniverzálnější možností jsou zoom objektivy typu 50-500 mm, 150-500 mm, 200-500 mm apod. U těch je světelnost také relativně slabá (většinou kolem f/6.3), ale jsou většinou skladné a cenově dostupné. Navíc díky zoomu jsou velmi praktické zejména pro reportáž či sport.


Sigma 500/4.5 vs. Sigma 70-200/2.8

Třetí možností jsou objektivy s pevným ohniskem, kde si lze vybírat mezi 400, 500, 600, 800 mm a na objednání můžeme jít i dál. Díky pevnému ohnisku se dá dostat až na úžasnou světelnost f/2.8 či f/4.0 a bezesporu nejlepší kresbu. Na druhou stranu jsou tyto objektivy velké, těžké a opravdu velmi drahé.


APO EX DG HSM slibuje slušný výkon

Právě Sigma 500 mm f/4.5 byla naší volbou pro fotografování startu raketoplánu Discovery. Má ještě přijatelné rozměry, takže i s nasazeným fotoaparátem se vešla do fotobatohu Lowepro AW300, váha lehce přes 3 kg náleží k nejlepším v kategorii a v neposlední řadě patří k tomu dostupnějšímu na trhu. Cena je „pouze“ kolem 100 000 Kč bez DPH, což je zhruba polovina toho, co stojí podobné objektivy od Canonu a Nikonu.

Základní informace
Sigma 500 f/4.5 APO EX HG HSM, jak již název napovídá, nabízí na fullframe snímači či kinofilmu fyzické ohnisko 500 mm, což na menším čipu odpovídá cca 750 mm. Navíc můžete ohnisko dál optickou cestou prodloužit pomocí teleconvertoru, takže se můžete dostat až k cca 1 600 mm! Vyrábí se ve všech běžných bajonetech (Canon, Nikon, Sony/Minolta, Pentax a Sigma) s tím, že my jsme měli k dispozici verzi pro Canon. Objektiv váží přesně 3 150 g, což je stejná hmotnost, jakou má nová pevná pětistovka Canonu. Canoní objektiv má lepší světelnost (f/4) a stabilizaci, jež Sigmě zatím chybí, ale na druhé straně bude stát skoro 2x tolik. Stejná situace je při srovnání s originál pětistovkou Nikon, která je navíc těžší.



Drop-in filtr v praxi

Objektiv je dodáván v podobné textilní brašně, jakou dodává Nikon. Canon dodává pětistovku v nepříliš praktickém plastovém kufříku. K objektivu je přibalena kovová sluneční clona. Na rozdíl od svých konkurentů objektiv používá 46mm drop-in filtry (běžnější je 52 mm) a otáčení filtrem se provádí pohodlně prstencem. Na objektiv se dá připevnit popruh, který výrazně zjednodušuje přenášení, i když objektiv lze pohodlně nosit i za stativový držák, vytvarovaný pro pohodlný úchop.


Objektiv s kompletní výbavou

Konstrukce
Sigma do pětistovky vložila to nejlepší, co po optické stránce umí nabídnout, a jediné, co objektivu chybí, je stabilizace obrazu (pravděpodobně se stabilizovaná verze chystá). 11 čoček v 8 skupinách se může pochlubit slušným optickým výkonem. Nechybí asférické, APO a ELD členy. O ostření se starají ultrazvukové HSM motory nabízející vyšší rychlost a tichý provoz. Ve srovnání s Canonem a Nikonem má objektiv zjednodušené ovládání automatického zaostření, nabízející pouze volbu rozsahu (4-8 m, 8 m a dál, či plný rozsah) bez možnosti zámku, předostření apod. Samozřejmostí je možnost ostřit i ručně. Minimální zaostřovací vzdálenost je přesně 4 metry, což je v kategorii nejlepší hodnota spolu s Nikony a Sony.


Objektiv s nasazenou sluneční clonou

Ergonomie
Objektiv je vyráběn pouze v černé barvě s klasickým matným provedením, tak charakteristickým pro objektivy Sigma. Černá barva není v horkém počasí ideální, takže pokud budete s takovýmto objektivem častěji fotografovat na prudkém slunci, nebo potřebujete naopak kamufláž, vyplatí se investice do některého z návleků.

Sluneční clona má v případě Sigmy hloubku pouze 8,5 cm, což je na tuto kategorii objektivů poměrně málo. Upevňuje se jedním šroubem, lze nasadit i obráceně pro přepravu a je k ní dodáván i textilní kryt nahrazující krytku. Nasazení clony do drážek je jednoduché a přesné, což se o všech konkurentech říci nedá. Zde konstruktéři zaslouží jedničku.

Madlo se čtveřicí stativových závitů je mohutné a velmi dobře tvarované pro nošení objektivu. Nedá se z objektivu sejmout, ale lze s ním libovolně otáčet pro focení na šířku, výšku a přenášení. Na jeho konci je jeden ze dvou bodů pro upevnění popruhu na přenášení.


Opravdu dobrý úchop

Prstenec pro manuální ostření je dostatečně velký a nabízí jemné a přesné ovládání optiky. Zde si Sigma zaslouží pochvalu. Naopak umístění AF/MF přepínače těsně u bajonetu není příliš šťastné. Jak jsme již jednou konstatovali, jediným ovládáním AF systému je volba zaostřovacího rozsahu, která je na boku objektivu realizována poměrně mohutným plochým přepínačem. Nahoře ještě najdeme stupnici zaostřovací vzdálenosti a to je vše, co objektiv nabízí.

Celkově se dá říct, že ergonomie objektivu je velmi dobrá. Sigma nevymýšlela nic extravagantního a objektiv se dobře drží, snadno ovládá a dobře přenáší.

Praxe
Takovýto super tele objektiv si fotograf nepořídí samoúčelně. Pevná pětistovka najde své uplatnění při fotografování divokých zvířat, sportu, letadel, hvězd apod. Pokud se rozhodnete pro pevnou pětistovku, v tomto případě za víc jak 100 000 Kč, jistě očekáváte vynikající výsledky. Na druhou stranu je potřeba se s takovýmto objektivem trochu sžít a naučit pracovat.


Ovládání AF je velmi jednoduché

Fotografování z ruky je možné, ergonomie objektivu ani světelnost nejsou špatné, ale absence stabilizace jej prakticky umožňuje pouze za velmi dobrého světla. Naopak velice dobrou volbou je použití stativu, ideálně se závěsovou hlavou.


Srovnání ostrosti při f/4.5 a f/9.0


Testovací snímek Canon EOS 1Ds MIII, f/9 (s korekcí)

Světelnost f/4.5 je sice o chloupek horší, než nabízí Canon a Nikon, ale tento rozdíl při praktickém fotografování skoro nepoznáte. Co naopak oceníte, je příjemně rychlý autofokus. Díky poměrně jednoduché optické konstrukci a použití HSM motorů je zaostřování svižné a patří k rychlejším v této kategorii. Pokud budete fotografovat divoká zvířata či sport v exteriéru, jistě to přivítáte.

Při fotografování raketoplánu ze vzdálenosti skoro 16 km jsme měli možnost tento objektiv srovnat s pevnou pěti- i šestistovkou od Nikonu a výsledek byl prakticky totožný. Vysoká teplota vzduchu způsobila na tuto vzdálenost natolik špatné podmínky, že ani skoro 3x dražší objektiv nedokázal podat lepší výsledky než Sigma. Při fotografování příprav startu rakety Atlas na cca 3,2 km již byl vidět rozdíl při krajních clonách a až v parku Everglades se rozdíly poznaly naplno. A jsme opět u toho. Při focení divokých zvířat z ruky Sigmě jako jediné chyběla stabilizace.



Start raketoplánu Discovery, vzdálenost cca 16 km, Canon EOS 7D + TC 2x III

Optické vlastnosti
Kresba objektivu je velmi slušná. Tak slušná, že umožňuje použít telekonvertory, zejména 1,4-násobný. TC 2X již příliš rozumné není. Jednak přijdete o dostatek světla pro AF a budete muset ostřit ručně, a navíc ani s novým Canon TC 2X III není optický výsledek již nijak přesvědčivý.

Objektiv netrpí optickými vadami v protisvětle, aberace je velmi slušná a vinětace prakticky minimální. Ostrost obrazu je velmi slušná už při cloně f/5.6, ideální kolem clony f/9. Při krajní hodnotě f/4.5 ostrost i přenos kontrastu viditelně klesají po celé ploše snímku, ale to se dá očekávat vzhledem ke konstrukci a doostřením při zpracování lze tento problém odstranit. Podobně je tomu u f/32, což je ale hodnota, kterou využijete zřejmě jen opravdu výjimečně.

Celkové hodnocení
Sigma 500 mm/4.5 je velice zajímavý objektiv pro všechny, kdo potřebují fotografovat na delší vzdálenost. Ať už budete fotografovat zvířata, letadla, hvězdy či reportáž, rozhodně tento objektiv stojí za pozornost. Ve své třídě patří mezi nejlehčí, nejmenší a nejlevnější, což jsou pádné argumenty. Navíc má velmi dobrou ergonomii a slušné optické výsledky. A nevýhody? Při tomto ohnisku by si objektiv jistě zasloužil stabilizátor, který vám bude v praxi chybět asi ze všeho nejvíc. Jednodušší optická konstrukce způsobuje horší ostrost při krajní f/4.5, takže je potřeba počítat s tím, že objektiv lze reálně používat až od f/5.6, což znamená 2x delší expoziční čas než u Canoní a Nikoní f/4.0. Na druhou stranu v řadě situací tento rozdíl ani nezaznamenáte. Záleží totiž hodně na tom, co a jakým způsobem chcete fotografovat. Do exteriéru jde o skvělou volbu. Na sport do haly bychom asi zvolili jiný objektiv.


Start rakety Atlas 5, vzdálenost cca 3,5km, Canon EOS 7D + výřez


Canon EOS 7D, f/5.6, 1/2000s, výřez


Canon EOS 7D, f/4.5, 1/500s, z ruky, bez výřezu


Canon EOS 7D, f/8, 1/1250s, z ruky, bez výřezu


Canon EOS 7D, f/8, 1/1250s, z ruky, výřez

Tématické zařazení:

 » Ostatní  » FotoTechnika  

 » Recenze  

 » Recenze  » Recenze - profi technika  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

kresba

Autor: mk Muž

Založeno: 30.03.2011, 09:01
Odpovědí: 1

Podle přiložených fotek se zdá Sigma opticky dosti nepovedená, to se značkovou konkurencí snad ani nemá cenu srovnávat. Doufejme, že je to jen rukama...

Odpovědět na příspěvek

RE: kresba

Autor: viperisso Muž

Založeno: 31.03.2011, 12:19

tak nejak, toto sklo bylo v hledacku na delsi tele, zaradoval jsem se nad recenzi, nicmene po jejim shlednuti mohu rici ze mne osobne na 200% presvedcila ze toto sklo urcite NE. pokud je chyba jinde nez v objektivu, omluva spolecnosti Sigma, ze jsem nad ni s timto objektivem zlomil hul.

Odpovědět na příspěvek

celkem tragedie

Autor: zipi Muž

Založeno: 30.03.2011, 15:42
Odpovědí: 0

Souhlas s MK, ukázkové snímky jsou přímo odtrašující a pokud je to opravdová realita výkonu špičkového skla od Sigmy, tak je to dost smutek.

Odpovědět na příspěvek

co nekoupit a jak nefotografovat

Autor: kaiman Muž

Založeno: 30.03.2011, 18:46
Odpovědí: 5

Zakládám si na svém smyslu pro humor.
Kam se ale hrabu na pana šéfredaktora Březinu! Ten si tedy umí tropit šašky ze čtenářů tohoto webu!!! Prosím, neberte si to, milý Jene, osobně, ale to, co jste zde (ne)předvedl, to je skoro na žalobu od Sigmy a NASA zároveň.
Proč jste to psal? Kvůli objektivu? Nebo abyste se pochlubil výletem za hranice všedních dnů? Nebo, nedejbóže - abyste se prezentoval jako fotograf? Nebo všechno dohromady? Ó jé...
Sorry, ale měl byste být soudnější... Ty fotky jsou exemplární ukázkou, jak nefotit.
PS: Takový Canon 100-400 asi udělá velmi podobnou službu. Se stabilizací, za třetinovou cenu. Atd. I bez raketek.

Odpovědět na příspěvek

RE: co nekoupit a jak nefotografovat

Autor: Jan Brezina Muž

Založeno: 30.03.2011, 21:59

Zajimavy nazor. Clanek ukazuje moznosti objektivu v nejruznejsich situacich, od extremnich (raketoplan), pres bezne (priroda) az po idealni (terc v atelieru). Za hodnocenim objektivu si stojim a mohu vas ujistit, ze EF 100-400 stejnou sluzbu neudela ani pomalejsim ostrenim ani kresbou na nejdelsim konci.

A pokud se Vam nelibi snimky raketoplanu, tak na to mate samozrejme pravo. Za danych podminek to byl maximalni vysledek, ktery sel dosahnout. Bylo nas na stejnem miste 10 fotografu a vysledek byl bez ohledu na techniku podobny. Ale ten clanek neni ani o raketoplanu, ani o tom co se vam nebo me libi, ale o objektivu Sigma, ktery zcela nezaujate popisuje.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: co nekoupit a jak nefotografovat

Autor: mk Muž

Založeno: 31.03.2011, 08:30

Tak z fotek raketoplánu, zmršených konvertorem, pro který se sklo vůbec nehodí a ovlivněných tetelením vzduchu, by schopnosti objektivu nevyčetla ani Sybila.

Na snímku ptáka na větvi je zaostřeno kamsi na větev, fotografie "větve" ve vodě je pokažená pohybovou neostrostí, takže zbývá jen hlava ptáka, která je kresebně slušná (ačkoli zaostřená na krk místo na oko), bohužel ale až na f8. Následující pták v letu, navzdory f8, je opět technicky mizerný.

Když to srovnám se svým tříkilem, kde prakticky nepoznám rozdíl mezi 2,8 a 5,6, tak je to od Sigmy docela tristní výsledek...

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: co nekoupit a jak nefotografovat

Autor: kaiman Muž

Založeno: 31.03.2011, 10:11

Přesně tak. Ovšem zaostřit péří místo oka je určitá kreativní licence, tam to naštěstí není v objektivu :-)
PS: Nestálo by za to udělat pořádný test toho objektivu? Já jsem třeba neporozuměl obrázku "Srovnání ostrosti při f/4.5 a f/9.0" (Obrázkům v jiných testech zpravidla rozumím...)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: co nekoupit a jak nefotografovat

Autor: Jan Brezina Muž

Založeno: 31.03.2011, 10:44

Jsem rad, ze se ve vetsine veci shodneme. Clanek ukazuje a v textu popisuje, co od objektivu ocekavat. neni to nejaka galerie umeni, je to konstatovani faktu.

Ano, je jiste spravne rict, ze ani od tohoto objektivu nelze v kombinaci s TC 2x (doporucovane Sigmou) na tuto vzdalenost cekat zazraky. A ctenar by to mel vedet a clanek to jasne rika.

Fotit s f/8.0 neni nic nelogickeho nebo spatneho a tudiz snimek ukazuje, ze na f/8 lze dostat velmi peknou kresbu. Opet clanek konstatuje.

Ptal v letu ukazuje, ze fotografovani s 500mm objektivem z ruky neni hracka a neznamena vzdy dokonale snimky, coz opet clanek rika a snimek demonstruje. A staticky snimek ukazuje, ze pri fotografovani z ruky vam bude chybet stabilizace, coz opet clanek sdeluji ctenari.

A pokud se chcete mermomoci bavit o nejvyssi kresbe, kterou muzete dostat, tak mate snimek terce ze studia...

A ano, SIgma 500/4.5 neni nejspickovejsi objektiv na trhu, take stoji 1/2 co konkurence a ma sve vyhody a nevyhody. Proc by to mel byt tristni vysledek?

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: co nekoupit a jak nefotografovat

Autor: mk Muž

Založeno: 31.03.2011, 12:44

Nikdo v testu neočekává žádné umění, stačily by mi technicky precizní fotografie, ukazující schopnosti objektivu a ne neschopnost fotografa...

Kresba a v podstatě nepoužitelnost na f4,5 vám nepřipadá jako tristní výsledek? K čemu dlouhé sklo, u kterého světelnost hraje poměrně velkou roli (narozdíl od širokáčů), když nejde na nízké clony použít?

Odpovědět na příspěvek

kresba

Autor: anonym Muž

Založeno: 30.03.2011, 22:11
Odpovědí: 0

Recenze se mi líbila ale ty fotky k ní jsou fakt špatné.. od pevného skla bych čekal víc.. takhle to je jak ze setového teleobjektivu :(

Odpovědět na příspěvek

článek? ... zklamání

Autor: jm Muž

Založeno: 31.03.2011, 08:24
Odpovědí: 3

vidím jen 2 možnosti - vadný kus (což u této celové relace nepřichází v úvahu), nebo chyba fotografa. Rozdíl ve focení na 300mm a na 500mm je obrovský. Ukázkové fotky musí každého zájemce odradit. Je spousta fotografů, co by ochodně bez nároku na honorář objektiv vyzkoušely a napsaly zajímavou recenzi... achjo

Odpovědět na příspěvek

RE: článek? ... zklamání

Autor: Jan Brezina Muž

Založeno: 31.03.2011, 10:38

Clanek ukazuje prakticke moznosti tohoto objektivu v ruznych situacich a to bylo jeho cilem. Vysledky nijak nesnizuji hodnotu objektivu ani jej nijak neposkozuji. Pokud znate tu "spoustu" fotografu, co radi napisi zajimavou recenzi, a je jedno zda bez naroku na honorar ci nikoli, dejte jim kontakt na nasi redakci. Kazdy schopny clovek se hodi. Jde jen o to prejit od slov k cinum

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: článek? ... zklamání

Autor: mk Muž

Založeno: 31.03.2011, 12:46

Já klidně něco napíšu...

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: článek? ... zklamání

Autor: Jan Brezina Muž

Založeno: 31.03.2011, 13:48

pak je nejjednodussi cesta nas kontaktovat na redakce@fotografivani.cz a muzeme se bavit o konkretnim tematu

Odpovědět na příspěvek

Moja skusenost

Autor: Dusan Majernik Muž

Založeno: 31.03.2011, 12:37
Odpovědí: 1

POozdravujem vsetkych citatelov recenzie, tento objektiv pouzivam bez mala 2 roky na Nikone a takmer cele moje portfolio je fotene tymto sklom. Podla mojich skusenosti je to vynikajuce sklo, s krasnou kresbou. Vacsinou fotim na f5,6-6,3 cize snimky napr na mojej stranke su v tomto rozmedzi. Mal som uz aj vystavu a snimky boli na velkom formate 90x60 alebo 60x40 bez akychkolvek chyb. Specializujem sa na wildlife fotografiu,a velmi ocenujem rychlost a tichy chod HSM. 99,9% snimkov su zo stativu. Mal som moznost porovnat rychlost aj vysledky aj s dalsimi high end objektivmi a mozem skonstatovat ze tento objektiv sa nema za co hambit . Zaroven vsak musim podotknut ze snimky v tejto recenzii su naozaj dost slabe a neodzrkadluju kvalitu tohto objektivu.
este ak by niekto chcel videite nejake fotocky s tymto sklom ...
http://www.naturepho
to.sk/index.php?option=co
m_datsogallery&Itemid=72&
func=viewcategory&catid=1
0

Odpovědět na příspěvek

RE: Moja skusenost

Autor: Jenc Muž

Založeno: 31.03.2011, 13:46

Pěkné fotky, to je něco jiného než v článku!

Odpovědět na příspěvek

Rubrika

Autor: R. Muž

Založeno: 31.03.2011, 23:32
Odpovědí: 0

Ja vidim hlavni problem s rubrikou. Je to v rubrice recenze, mohlo to byt ale spise v rubrice "jeden den s ..." "mrkli jsme se na..." apod.
Recenze je tydenni testovani s nejakou konkretni metodikou.
A hlavne si myslim, ze ambici delat technoidni recenze muze mit nekdo, kdo na to ma zazemi, v kazde vojakove torne sice muze byt marsalska hul, ale vetsinou neni. Tato recenze ale takovym pokusem neni, je to pribeh, jak nekdo dostal na vyzkouseni objektiv.
Web je plnej lidi, kteri foti neco zajimavyho, vyzkousejte je kontaktovat, vetsina ma nejake blogy kde pisou svoje zkusenosti, zkuste je premluvit at blogersky clanek upravi, rozsiri, editor to ohne do formatu profesionalniho webu a mate originalni obsah. Jsou lidi co foti kapky vody, jsou lidi co foti jenom ptaky, jsou lidi co foti jenom divadlo a balet, jsou lidi co foti jenom vlaky, jsou lidi co foti treba dostihy, jsou lidi co jedou fotit vrakoviste do Nemecka, jsou lidi co rok foti na Sibiri vulkanology, jsou lidi co foti pod vodou, jsou lidi co foti jenom jidlo, jsou lidi co foti pro mikrofotobanky, jsou lidi co foti svatby, jsou lidi co foti na 9x12 cely zivot jedno krovi a v ramci autorskych tisku se tim nekoli k let zivi apod.
To vsechno je zajimavy, zejmena pokud to ma ceske realie. Co s recenzi na objektiv, staci noticka, pokud nekdo chce vedet jak to foti na F 1,2 tak si to najde, to je hodne velka ambice takoveto informace poskytovat.
Mozna mam zkreslene predstavy, ale pokud ted uvazuju o EF 400mm F5.6 tak by me teda nenapadlo jit se podivat jak s tim foti Neff smrk na zahrade nebo tercik v koupelne.

Odpovědět na příspěvek

pobavil som sa

Autor: klingo Muž

Založeno: 01.04.2011, 09:33
Odpovědí: 1

Poslednou dobou čítam články na tomto serveri vtedy,ak sa chcem dobre pobaviť.Hodnoťiť kvalitu kresby objektívu fotením na niekoľko kilometrov a ešte s konvertorom je celkom podarený žart.Tu sa to ale už stáva pravidlom.Stačí si ale pozrieť fotografie z odkazu od Dusana Majernika a zrazu je situácia úplne iná. Neschopnosť recenzentov je až zarážajúca,obzvlášť
,keď za to berú prachy.

Odpovědět na příspěvek

RE: pobavil som sa

Autor: R. Muž

Založeno: 01.04.2011, 16:27

Ne ze by jsi nemel pravdu, ale jste moc na jedne strane barikady. Ja nemam nic proti napsat FUN clanek jak jsem 500mm F5,6 fotil sovu a raketoplan.
Cilem clanku muze byt nadchnout lidi si neco takoveho poridit (neco takoveho i pak redaktor naznacoval), je pravdou ze fotky by mohly byt lepsi.
Prece kdyz vidim na jare na ulici jelito v kabrioletu, jak mu to pri rozjezdu chciplo a jak se rozjel pres obrubnik, tak to nadseni "koupim si takovy kabriolet taky, to budou baby u nas v kempu koukat" muzu mit. Koupim ho bez jelita, stejne jako objektiv.

Odpovědět na příspěvek

Nejkratsi cas

Autor: Martin Jik Muž

Založeno: 02.04.2011, 11:18
Odpovědí: 0

Dobry den pane Brezino, jaky je nejdelsi pouzitelny cas bez pohybove neostrosti? 1/1000? to by me celkem dost zajimalo....

Odpovědět na příspěvek

Na základe tejto recenzie by som objektív nekúpil

Autor: STGyro Muž

Založeno: 09.04.2011, 13:17
Odpovědí: 0

:) veľmi zlé, 7D zašumené, ostrosť skoro žiadna.
A myslím že nie len mňa by zaujímala kombinácia s Fullframe fotoaparátom kde by boli výsledky lepšie oproti zašumenej 7D :)
Nezdá sa mi ani porovnanie terča pri clone F/4.5 oproti F/9 - pre mňa je dôležitá svetelnosť a ako tak na to pozerám pri F/4.5 by som nefotil asi nič. Moja 200mm pri F2.8 je oveľa ostrejšia pri F/2.8, mal som možnosť vyskúšať aj 400/2.8 a na plnej diere bola veľmi ostrá - testované na 5D Mk II.

Odpovědět na příspěvek

Raketoplán

Autor: peg Muž

Založeno: 23.06.2011, 02:07
Odpovědí: 0

Jen poznámka k už vyčpelé diskusi, já bych od tohoto skla čekal nasazení právě v extrémních situacích a líbí se mi, že jsou tu odpovídající fotky, včetně zvířat z ruky, a ne modelové situace. Takže z mé strany díky...

Odpovědět na příspěvek

proč zbytečné emoce ... :-D

Autor: Joss Muž

Založeno: 24.04.2012, 23:27
Odpovědí: 0

Nechápu zbytečné emoce v příspěvcích, několik poznámek:

1. recenze mi připadá poměrně objektivní, koneckonců ne každý si chce koupit např. canona podobných parametrů, např. při focení pro zábavu EF 500L, kdo na to má, že?
2. fotky by měl spíš dodat někdo, kdo se s daným sklem víc zžil, o tom žádná, asi by se měly ukazovat jeho přednosti pomocí smysluplných snímků, space shuttle to rozhodně není, na danou vzdálenost výsledek nebude přesvědčivý asi z žádného skla,
3. dělal jsem pár zkušebních cvaků letadel sigmou 70-200/2,8 II s 2x konvertorem a 50D na 1/400s z ruky, F5,6 a 400 mm (x1,6) ISO 400 prakticky nesvítilo ... no výbavou za 10-ti násobek ceny bych asi uděla fotky o něco lepší, ...
4. může taky být tím, že sigmy bývají "neklidné" a přeostřují, samozřejmě i ostří poněkud pomaleji,

ale není důvod je zcela zatracovat ...

Odpovědět na příspěvek

 

 

Odpověď na příspěvek:

POozdravujem vsetkych citatelov recenzie, tento objektiv pouzivam bez mala 2 roky na Nikone a takmer cele moje portfolio je fotene tymto sklom. Podla mojich skusenosti je to vynikajuce sklo, s krasnou kresbou. Vacsinou fotim na f5,6-6,3 cize snimky napr na mojej stranke su v tomto rozmedzi. Mal som uz aj vystavu a snimky boli na velkom formate 90x60 alebo 60x40 bez akychkolvek chyb. Specializujem sa na wildlife fotografiu,a velmi ocenujem rychlost a tichy chod HSM. 99,9% snimkov su zo stativu. Mal som moznost porovnat rychlost aj vysledky aj s dalsimi high end objektivmi a mozem skonstatovat ze tento objektiv sa nema za co hambit . Zaroven vsak musim podotknut ze snimky v tejto recenzii su naozaj dost slabe a neodzrkadluju kvalitu tohto objektivu.
este ak by niekto chcel videite nejake fotocky s tymto sklom ...
http://www.naturephoto.sk/index.php?option=com_datsogallery&Itemid=72&func=viewcategory&catid=10


Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: