Phase One Capture One/One PRO 4.7: editor na zpracování digitálních fotografií - Fotografovani.cz - Digitální fotografie v praxi

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF

 

Kde se koná výstava fotografií Luďka Vojtěchovského?

V dnešní soutěži hrajeme o:



Recenze

Phase One Capture One/One PRO 4.7: editor na zpracování digitálních fotografií

21. dubna 2009, 00.00 | Aktualizovaná verze známého editoru RAW snímků přidává dlouho očekávanou nativní podporu TIFF a JPEG fotografií, se kterými lze v programu až na výjimky pracovat stejně jako s formáty RAW, a to včetně specializovaných korekcí barev, tónování snímků, úpravy jejich expozice apod. Popis nových funkcí editoru Capture One 4.7 respektive jeho profesionální verze Capture One PRO najdete v článku.

Tématické zařazení:

 » Ostatní  » FotoTechnika  

 » Novinky  » Novinky - software  

 » Recenze  » Recenze - software  

 » Novinky  

 » Recenze  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Lightroom

Autor: mk Muž

Založeno: 21.04.2009, 12:13
Odpovědí: 0

Koukám, že se inspirovali v Lightroomu. Dobrý krok.

Odpovědět na příspěvek

bibble

Autor: Substance242 Muž

Založeno: 21.04.2009, 19:35
Odpovědí: 0

Som rád že som si mohol prečítať aj o tomto programe. Zatiaľ ako netalentovaný amatér :-) nepotrebujem taký výkonný software, ale čo som tak študoval rôzne programy, najsympatickejší mi bol Bibble (korekcia objektívov, zabudovaný šumový ninja, rozhranie atď).

Hocičo lepšie ako Adobe, od nich mi na počítač nesmie ani Reader.

Odpovědět na příspěvek

doporučení

Autor: Olivos Muž

Založeno: 21.04.2009, 21:37
Odpovědí: 0

Přešel jsem k CO od Lightroomu. A mohu ho jen doporučit. Práce odsejpá rychleji a výstup je špičkový. Pro mě byl Lightroom zbytečně moc komplikovaný a stejná práce trvala déle. Ale tím ho nechci pomlouvat, jen píšu osobní zkušenost. Brzy bude verze CO 4.8 a bude opět v češtině

Odpovědět na příspěvek

CO

Autor: mo Muž

Založeno: 22.04.2009, 00:39
Odpovědí: 5

Ja tiez môžem CO iba doporučiť.
Používam ho odkedy český Olympus predával nie PRO verziu za 1000Kč (asi omylom) a porovnavať ho môžem s ACR, a trial verziami Bibble 4.
Minirecenzia:
Highli
ghty
- CO je dostatočne rýchly najmä čo sa týka ladenia nastavení prevodu (ACR ma rýchlejšiu reakciu na zmenu, ale CO ma podľa mňa efektívnejší User Interface, takže to dobehne)
- CO ma výborný editor kriviek - riadiace body krivky sa dajú naklikať priamo v obrazku (shortcut U a klik napr do tmavej tváre) a následny horiz. alebo vertikalný posun bodov v editore kriviek sa da veľmi jemne ladiť kolečkom myši - je to efektivnejšie ako kdekoľvek inde - vrátane ACR, ktore tiež nie je zlé = stačí si pustiť CO demo).
- CO (aj moja nie PRO verzia) má možnosť nastaviť 1 zo 4 base response curves (na príliš kontrastné obrazky s protisvetlom sa mi osvedčilo nastavit "linear response" a potom sa da všetko ľahšie doladiť krivkami - je to lepšie ako v Bibble 4, kde to ide tiež, ale je to tam divnejšie; CO vďaka dobrému editoru kriviek to zvláda veľmi efektívne)
- noise reduction je dostatočne výkonná (btw: NeatImage som si kúpil skôr, ale s CO ho už veľmi nepotrebujem, lebo CO je dosť rýchly a defaultna NR je tak slušná, ze sa NeatImage oplatí iba výnimočne. Takisto CO vie odhadnúť obrázok lepšie ako Bibble s NoiseNinja - CO nechá príjemné monochromatické zrno, ale obraz nie je príliš vyžehlený a subjektívne ma viacej detailov nez Bibble s auto Noise Ninja, ACR je co sa tyke NR defaultne ďaleko za CO)
- CO (aj nie PRO verzia) slušne odstraňuje chromatic aberation - Ostrosť obrázku podľa mňa netrpí tak ako trpela v Bibble 4, keď som to skúšal a kde su k dispozicii aj profily objektívov.
- CO umožnuje mať uložených niekoľko variant prevodu k jednému RAWu

Mínusy:
- White Balance ma prednastavené sunlight, cloudy a shade teploty trošku ináč ako to má ACR (CO má tint na 0 a tym pádom CO defaultne častejšie dáva menej prirodzené farby ako ACR, ale to je drobnosť, pretože každý si môže vytvoriť vlastné prednastavenia WB)
- CO (nie PRO verzia) si neporadí s moire tak dobre ako ACR
- Pri defaultnom nastavení ostrenia detailov subjektívne vyhráva CO nad ACR a Bibble, ale ACR sa dá vyladiť k lepšiemu výkonu. Akurét treba vedieť čo sa hodi pre daný záber t.j. treba mať skúsenosti.
- CO ešte nemá healing brush a lacná nie PRO verzia nevie opraviť distorziu.
- CO nemá vrstvy a tak na zložitejšie veci treba ešte niečo iné.

Odpovědět na příspěvek

RE: CO

Autor: mk Muž

Založeno: 22.04.2009, 08:18

C1 jsem intenzivně používal do verze 3.7, pak už jen tak zkušebně. Důvod, proč jsem přešel na Lightroom byl ten, že LR dokázal vytáhnou ze stínů a hlavně z přepalů podstatně víc kresby jak C1. Už se to zlepšilo?

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: CO

Autor: mo Muž

Založeno: 22.04.2009, 22:12

C1 má tzv High Dynamic Range. Jasová zložka sa obnoví pokiaľ v RAWe niečo je, ale ak je 1 alebo 2 kanály úplne mimo, tak si C1 farby nevymyslí a všetky kanály maju rovnaké hodnoty. Mám dojem, že ACR urobí to samé s jasom, ale do prepálenych miest asi urobí prechod z neprepálených tak, že si \"ukradne\" farby z neprepálených. Keby sme si to predstavili v Lab-e tak v L kanáli je C1 a ACR asi rovnako dobré, ale a+b má ACR na hraniciach prepalov trochu lepšie.
Takéto veci ale až tak neriešim.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: CO

Autor: mk Muž

Založeno: 22.04.2009, 22:17

Viz odkaz o kousek níž.

Odpovědět na příspěvek

RE: CO

Autor: mk Muž

Založeno: 22.04.2009, 22:00

Tak jsem to jen narychlo zkusil a starý známý neduh je pořád přítomen. Takže já zůstávám u Lightroomu.
http://www.m
artinkozak.com/download/C
1LR.jpg

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: CO

Autor: mo Muž

Založeno: 22.04.2009, 22:31

Musím uznať, že na tom tvojom obrázku je Lightroom jasne lepší. C1 pri agresívnom Highlight recovery stmavil aj to čo nemal a to čo mal ma farby zlé. Majú čo zlepšiť.

Odpovědět na příspěvek

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: